KLIMA101: Pridružite se online razgovoru o uticaju klimatskih promena na gradove u Srbiji!

Img Foto: Pixabay, ilustracija

O tome kako klimatske promene utiču na gradove u Srbiji portal Klima101 organizuje online razgovor 9. februara od 16 časova. Učestvuju Ana Vuković Vimić, vanredna profesorka meteorologije na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu i Ivan Simić, docent na Arhitektonskom fakultetu.

-Pozivamo vam da nam se u četvrtak 9. februara od 16 časova pridružite na online razgovoru o uticaju klimatskih promena na gradove u Srbiji, navodi se u pozivu redakcije Klima101.

Snažni toplotni talasi, kojih u poslednjim godinama ima sve više, život u gradovima tokom leta često mogu da učine gotovo nemogućim. Betonirane površine, nedostatak zelenila i neregulisana gradnja dodatno pojačavaju efekat urbanog ostrva toplote koji zajedno sa klimatskim promenama dovodi do izuzetno visokih temperatura koje nam ugrožavaju zdravlje i komfor.

Pored toga sve češće smo svedoci i urbanih bujičnih poplava koje nastaju nakon ekstremnih padavina i nanose veliku štetu imovini građana.

Šta ćete saznati:

  • Koliko bi u budućnosti mogli da se zagreju gradovi u Srbiji?
  • Koliko je tačno toplije u gradovima zbog betona?
  • Na koji način drveće i zelene površine smanjuju temperaturu?
  • Kako možemo da promenimo izgled i funkcionisanje naših gradova tako da se bolje uhvate u koštac sa promenama koje dolaze?
  • Šta je ekološki indeks i kako se može koristiti za planiranje razvoja gradova?
  • Da li je dobar projekat linijskog parka u Beogradu?

O svemu ovome razgovaramo sa Anom Vuković Vimić, vanrednom profesorkom meteorologije na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu i Ivanom Simićem, docentom na Arhitektonskom fakultetu.

Učešće u online razgovoru je u potpunosti besplatno, ali je neophodno popuniti jednostavnu formu na sledećem LINKU kako biste mogli da dobijete podatke za pristup.

Izvor: Klima101





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs