Uvodi se putarina za kamione na magistralnim putevima u Srbiji - prva trasa Ibarska magistrala

Img Foto: Pixabay, ilustracija

JP „Putevi Srbije“ raspisali su tender za projektovanje sistema naplate za teška teretna vozila na putevima nižeg reda. To bi, nadaju se, trebalo da uvede red u sistem putarina i smanji oštećenja saobraćajne infrastrukture, piše Euronews Srbija.

Jedna od trasa koja je prva spominjana za uvođenje novog sistema je Ibarska magistrala, koju vozači teretnjaka i dalje koriste kako bi izbegli putarinu na auto-putu „Miloš Veliki“, ali se još ne zna koji će još putevi ući u sistem naplate.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je ranije da bi ove godine trebalo da započne uvođenje sistema. Ministar je rekao da je još 2021. godine izrađena studija opravdanosti na putevima nižeg reda, a da je na osnovu analize zaključeno da bi nova tehnologija, koja je kompatibilna sa postojećim sistemom naplate putarine u Srbiji, omogućila automatsku naplatu putarine bez zaustavljanja. Tu tehnologiju, kako je rekao, karakterišu pouzdanost i tačnost u procesu naplate putarine, uz zaštitu privatnosti i smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu.

On je istakao da se putevi nižeg reda uništavaju od kamiona koji se često pretovareni.

Naplata na putevima nižeg reda

–Tako ćemo zaštititi puteve prvog reda u čiju rekonstrukciju se ulažu milijarde evra od uništavanja. Posle nekoliko godina korišćenja od teških i pretovarenih kamiona ti putevi moraju ponovo da se rekonstruišu. To nema nigde u svetu– rekao je Vesić.

Sistem koji se očekuje naziva se DSRC – MLFF, već postoji u Evropi i omogućava slobodan protok vozila.

–Mi prevoznici najbolje znamo koliko znači izgradnja novih infrastrukturnih objekata, koliko znači kavlitetna saobraćajna infrastruktura i takve pojave koje se javljaju kada su i tranzitna vozila iz inostaranstva, ali i neki naši prevoznici koji nemaju potrebe da idu određenim magistralnim putevima, koliko urušavaju infrastrukturu – kaže za Euronews Srbija Goran Aleksić, direktor Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja „Srbijatransporta“.

Na Saobraćajnom fakultetu navode da iako su i do sada postojala pravila i kazne za vožnju teških teretnih vozila van auto-puta, to nije dalo rezultate. Veruju da će i sada naplata na putevima nižeg reda biti izazov.

–Mislim da će organizaciono to biti veliki problem da se reši. Verovatno na nekim otvorenim deonicama između gradova gde nema raskrsnica, verovatno tu, ali to je jedan veoma komplikovan problem– smatra Draženko Glavić, profesor Saobraćajnog fakulteta.

Kako kaže za Euronews Srbija, ovaj sistem komunicira sa opremom na putu kao u postojećem sistemu kod nas sa barijerama odnosno sa rampama, sa tim što u ovom slučaju nemate zaustavljanja već prođete normalno.

–Ako ste kamion preko 12 tona, nemate tag, sistem vas registruje i plaćate kaznu– ističe. Cena novog sistema kao i kada bi mogao da bude uveden posle projektnog tendera za sada su nepoznanica.

Izvor: Euronews Srbija





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs