Proizvođači mleka krenuli na protest u Beograd

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Proizvođači mleka u Srbiji krenuli su na protest u Beograd, nezadovoljni visinom premije, subvencijama po grlu i do nedavno nekontrolisanim uvozom tog proizvoda, izjavio je vlasnik farme krava kod Pančeva Dejan Trajković.

On je za Betu rekao da ih lokalna policija od jutros zove i pita ko ide i gde.

„Ne verujemo Vučiću (Aleksandar, presednik Srbije) i nikom dok ne vidimo da se obećanja realizuju. Teško je razumeti da Vučić u sred sednice Skupštine najavi da se razmatra povećanje premija za mleko“, rekao je Trajković.

Predsednik Srbije je u četvrtak uveče rekao da razgovara sa premijerkom Anom Brnabić da se povećaju premije za mleko i da će za „sedam-osam dana obradovati poljoprivrednike“.

Proizvođači mleka, kako je rekao Trajković, traže da se premija poveća sa deset dinara po litru na 20 dinara, subvencije po kravi sa 25.000 dinara na 40.000, utvrdi minimalna cena za otkup mleka kako mlekare ne bi ucenjivale poljoprivrednike u ruralnim krajevima gde nema više od jedne mlekare, pa ne mogu da biraju otkupljivača.

Trajković je rekao da su to mere za gašenje požara i da tek posle toga treba raditi na rešavanju problema u proizvodnji mleka.

Autor: Beta/N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs