Rezervi krvi ima svega za jedan dan, iz Instituta apeluju na dobrovoljne davaoce

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Poslednjih nedelja, smanjene su rezerve krvi u Instutu za transfuziju. Rezervi ima svega za jedan dan. Drastično su smanjene sve negativne krvne grupe ali i 0+ je na samom minimumu nedeljama unazad. Zato iz Instituta još jednom apeluju na dobrovoljne davaoce krvi da se odazovu.

Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi Srbije rekla je da su jutros samo tri osobe bile da daju krv, a u celoj ovoj nedelji je prikupljeno 800 jedinica krvi, a potrebno je oko 1.500 jedinica za normalno funkcionisanje, prenosi RTS.

„U ovom trenutku rezerve su jednodnevne i nadamo se da će ovaj poziv uticati na naše sugrađane da dođu i daju krv“, kaže Knežević.

Prema njenim rečima, u ovom momentu drastično su smanjene sve negativne krvne grupe, ali i 0+ je na samom minimumu nedeljama unazad.

Knežević je pozvala sve sugrađane koji ispunjavaju uslove da daju krv.

Kako je navela, uzrok smanjenih rezervi krvi je jer je dosta operacija odlagano tokom pandemije, odnosno potrebe na klinikama su dosta veće u poslednje vreme.

„Svi pacijenti koji su na čekanju moraju da se strpe još malo dok se ne prikupe veće rezerve krvi. Svi hitni slučajevi moraju da se zbrinu. Važno je da se svi sada zajedno uključimo u ovu borbu“, kaže Kneževićeva.

Napomenula je da se za sada ne odlažu operacije, ali ako ne bude bolji odziv, videće se kako će biti od ponedeljka.

„Danas Institut za transfuziju krvi radi do 19 časova, jedan autobus biće na trgu na Ubu. Sutra je svetski Dan borbe protiv raka. Mi svaki februar posvećujemo borbi protiv raka i naglašavamo da veliki broj pacijenata koji boluju od ove bolesti moraju da primaju krv tokom hemioterapije ili tokom hiruških intervencija i zato je važno da njima posvetimo pažnju“, podsetila je Knežević.

Autor: RTS





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs