Narodni poslanici nastavljaju raspravu o Kosovu i Metohiji

Img Foto: Printscreen RTS

Poslanici Skupštine Srbije u 11 časova nastavljaju posebnu sednicu posvećenu Kosovu i Metohiji, na čijem dnevnom redu je Vladin Izveštaj o pregovarima sa Prištinom.

Na dnevnom redu posebne sednice Skupštine Srbije je Vladin "Izveštaj o pregovaračkom procesu sa institucijama privremene samouprave u Prištini, od 1. septembra 2022. do 15. januara 2023".

Predstavljajući Izveštaj, predsednik Aleksandar Vučić juče je rekao da je cilj otvoreni razgovor o najtežim stvarima s kojima se suočavamo, a ne prebacivanje odgovornosti.

Vučić je izneo i plan od deset tačaka o politici Srbije u narednom periodu. Govorio je i o tzv. francusko-nemačkoj inicijativi, a kao posebno tešku istakao tačku 4 i to drugi stav, u kojem se navodi da se "Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji".

Šefovi poslaničkih grupa vladajuće većine i opozicije izneli su juče svoje stavove.

Žučna rasprava narodnih poslanika se u jednom trenutku pretvorila u incident, kada je došlo do koškanja poslanika vlasti i opozicije.

Nekoliko desetina građana protestovalo je ispred Skupštine Srbije zahtevajući da parlament ne podrži potpisivanje francusko-nemačkog sporazuma, niti bilo kojeg drugog koji bi na bilo kakav način predstavljao priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova ili mu omogućio članstvo u UN.

Izvor: RTS





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs