Zbog zatvaranja radnji izgubljeno 6.000 radnih mesta

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Poreski inspektori učestalo zatvaraju preduzetničke radnje na osnovu tehničkih propusta i posledice su velike, izgubljeno je 6.000 radnih mesta kod preduzetnika za godinu dana, saopštilo je Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije.

„Mnogi su zatvorili i napustili zemlju ili prešli da rade na crno. Postalo je učestalo da se primenjuje nesrazmerna kaznena regulativa zatvaranja objekata na 15 i 90 dana koja je štetna po radna mesta, preduzetništvo i budžet Srbije. Paralelno postoji previsok stepen tolerancije za neregistrovane radnje koje rade na crnom tržištu, tako da se šalje pogrešna poruka da je isplativije raditi na crno“, saopštilo je to Udruženje i najavilo da će danas u 12 sati održati konferenciju za medije ispred Ministarstva privrede.

Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije predaće inicijativu Ministarstvu privrede na zahtev preduzetnika i privrednika da se ukine praksa zatvaranja legalno registrovanih objekata za administrativno-tehničke propuste i sitna neslaganja.

Inicijativu je pokrenulo 20 strukovnih udruženja (Udruženje Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije, TAS – Udruženje turističkih agencija Srbije, Udruženje ugostitelja „Konstantin“ Niš, Udruženje ugostitelja Sandžak, Unija servisera klimatizacije, Privredna komora auto škola Srbije, Unija poslodavaca Vojvodine, Unija poslodavaca Zrenjanin, Udruženje ugostitelja Arandjelovac, Udruženje turističkih organizacija ANTAS, Opšte udruženje preduzetnika Kula, Udruženje ugostitelja Velika Plana, Neformalno udruženje ugostitelja Kraljeva, IRI – Internet radnici Srbije, Udruženje Mame su zakon, Neformalno udruženje preduzetnika Zapadnog Balkana, Računovodstvena komora Srbije, Opšte udruženje privrednika i zanatlija Niš, Forum privrednika Čačka i Neformalno udruženje žena preduzetnica).

Nova ekonomija je pisala krajem prošle godine da Fiskalni savet u Oceni budžeta za 2023. godinu navodi da se predloženim izmenama Zakona o fiskalizaciji otklanjaju pojedine nejasnoće i trebalo bi da se izbegne diskreciono odlučivanje poreskih inspektora o dužini zabrane obavljanja delatnost.

Udruženje „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“ i ranije je ukazivalo da se legalno registrovane firme u Srbiji često zatvaraju na 15 i više dana i u slučaju adiministrativno-tehničkih propusta, a da nisu napravili neki prekrašaj ili utaju poreza.

„Inspekcija često kontroliše firme koje su registrovane u Srbiji legalno. Privrednici su, takođe, izloženi veoma visokim novčanim kaznama, pri čemu se ne uzima u obzir ekonomska moć preduzeća. Istovremeno se neregistrovane radnje, koje predstavljaju crno tržište i nelojalnu konkurenciju retko kontrolišu, a novčane kazne za njih su vrlo male“, ocenilo je to Udruženje.

Izvor: Nova ekonomija





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs