Borba protiv korupcije i vladavina prava imperativ Srbiji na putu u EU i boljem životu građana

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Vladavina prava i borba protiv korupcije su najvažniji, ali ne samo za evropski put Srbije, već i za poboljšanje svakodnevnog života ljudi. To je zaključak konferencije "Borba protiv zarobljavanja države u Jugoistočnoj Evropi: ispunjavanje evropskog obećanja o vladavini prava", na kojoj je istaknuta i važna uloga civilnog sektora u tim oblastima.

Za godinu dana, koliko traje rat na istoku Evrope i borba sa bezbednosnim izazovima, toliko se traži i jedinstvo zemalja članica Unije, ali i onih koji teže da uđu u taj klub. Briselska administracija, čini se, pažljivije prati reforme u zemljama regiona Zapadnog Balkana.

"Pitanje korupcije danas nije isključivo unutrašnje političko pitanje. Pitanje korupcije je danas stavljeno na dnevni red međunarodnih odnosa i iz te perspektive, ako Srbija i njena vlast želi da bude kredibilan partner, moraće mnogo više napora da investira u borbu protiv korupcije", ističe Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike

U njoj diplomate čitaju i ekonomski interes. Najveća odgovornost je, kažu, na Vladi. Konstatuju pomake, ipak, za njih je imperativ – nova strategija u borbi protiv korupcije.

"Za poslovanje povoljni uslovi podrazumevaju smanjivanje rizika kako bi domaći i strani ulagači bili više mobilisani za važne ekonomske aktivnosti. Poverenje u institucije, njihovu nezavisnost su ključni faktori za napredovanje ekonomije. Ako jedno društvo to ne može da ostvari, ulaganja i radna mesta će otići negde drugde", upozorava Jorn Eugen Gjelstad, ambasador Norveške u Srbiji.

Kristofer Hil, ambasador Sjedinjenih Američkih Država, ističe da nije poenta samo ulazak Srbije u Evropsku uniju. 

"Vi ćete doći tamo, sigurno, ali ne treba samo to da bude vaša motivacija. Treba uraditi najbolju stvar za građane, kada je reč o korupciji to je suština jednog društva. Mora da postoji konsenzus u zemlji da se taj problem reši", ukazuje ambasador Hil. 

Između ostalih, to je zadatak za Ministarstvo za evropske integracije. U tom kontekstu, resorna ministarka podseća na promenu Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe. Čeka se set novih zakona.

"Trenutno imamo radnu grupu koja je sačinjena ne samo međusektorski u smislu državnih institucija, Vlade Srbije, već uključuje i civilno društvo, kao i profesionalne asocijacije. Borba protiv korupcije nije samo imati mogućnost za preventivne mere, već imati i kaznene mere i biti što efikasniji", naglašava Tanja Miščević, ministarka za evorpske integracije.

Kao ključnog patnera u borbi protiv korupcije, ministarka prepoznaje civilno društvo.

Izvor: RTS





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs