Eliksir grupa: Pretpostavlja se da je kod Pirota iscurilo oko 20 tona amonijaka

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Eliksir grupa iz Šapca, koja je vlasnik tereta koji je prevozio voz koji se iskliznuo iz šina u blizini Pirota, saopštila je da još uvek nije procenjena iscurela količina amonijaka, ali da se pretpostavlja da je u pitanju količina od oko 20 tona.

U saopštenju Eliksir grupe navodi se da je juče, oko 16.30, došlo do iskliznuća četiri od ukupno 20 vagona teretnog voza koji je prevozio amonijak natovaren u Bugarskoj.

„Iskliznuće se dogodilo na deonici pruge izvan naselja, između železničkih stanica Pirot i Staničenje. Kod dva vagona je prilikom iskliznuća došlo i do prevrtanja, a iz jednog od prevrnutih vagona je, usled težih oštećenja, došlo i do curenja amonijaka“, navodi se u saopštenju.

Iz Eliksir grupe poručuju i da će se sve relevatne činjenice ovog akcidenta utvrditi nakon uviđaja koji radi Tehnička železnička komisija, sastavljena od predstavnika imaoca javnih ovlašćenja: Infrastrukture železnice Srbije, koja upravlja javnom železničkom infrastrukturom i Srbija karga, koji je prevoznik tereta u javnom železničkom saobraćaju.

Eliksir grupa ističe i da je momentalno stavila sve svoje resurse i obučene timove na raspolaganje Sektoru za vanredne situacije grada Pirota, kao i da su ekipe te kompanije iz Prahova sinoć poslate na mesto događaja gde učestvuju u sanaciji mesta nesreće, kako bi se svakodnevni život u Pirotu i okolini normalizvao u što kraćem roku.

„Iako Eliksir Grupa kao vlasnik tereta ne snosi odgovornost za akcident koji se dogodio u javnom prevozu spremni smo da učestvujemo u sanaciji svih posledica koje zbog nesreće trpi lokalno stanovništvo i životna sredina. Naš prioritet u ovom trenutku je zaštita zdravlja građana, a dugoročno sistemski rad na prevenciji sličnih incidenata“, poručuju iz ove kompanije.

Eliksir grupa zahvalila je svim ljudima angažovanim na saniranju posledica nesreće i poručuje da se nada brzom oporavku građana koji su bili izloženi dejstvu amonijaka uz ogromno žaljenje što je zbog toga došlo.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs