Čačak: Održan protest prosvetnih radnika (FOTO)

Img Foto: Cemaforum.rs

Prosvetni radnici danas su održali protest - veliki javni čas na gradskom trgu u Čačku. Više od hiljadu profesora, nastavnika, učitelja, roditelja ujedinilo se da kaže STOP NASILJU U ŠKOLAMA.

Vesna Jerotijević iz SOČ-a navela je da je 820 škola širom Srbije u totalnoj obustavi rada. “Nadamo se da će ovi protesti dovesti do pregovora u Ministarsvu prosvete o promeni zakona i disciplinskih mera u školama u pogledu vršnjačkog nasilja i nasilja nad prosvetnim radnicima.”

"Svih 29 čačanskih škola kao i 11 iz Ivanjice i 9 iz Gornjeg Milanovca je takođe potpuno obustavilo rad", rekao je Vladimir Adžić, predsednik sindikata obrazovanja Čačka.

"Naš osnovni zahtev je dobijanje status službenog lica. Svesni smo da to ne može odmah jer mora da se menja krivični zakonik, ali tražimo izmene pravilnika kojim bi strože bilo sankcionisano vršnjačko nasilje i nasilje prema nastavnicima. Radna grupa treba da se sastane 20. decembra, a do tada očekujemo predloge sindikata i samih nastavnika. Očekujemo da od drugog polugodišta startuje izmenjeni pravilnik gde će se sanksionisati to što se desi u školi. U prethodnih petnaestak godina su ovakvi problem rešavani tako što su učenici napuštali škole ali niko nije snosio odgovornost", istakao je Adžić.

Adžić je dodao da je cilj unije sindikata je da poveže tri najvažnije karike u obrazovnom sistemu a to su učenik, nastavnik i roditelj.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs