Bralović o malom broju ljudi na protestu: Tiho, da ne probudimo Beograd

Img Foto: Printscreen N1

Ljiljana Bralović, predsednica SEOS, koji je danas pozvao na protest ispred Vlade Srbije protiv Rio Tinta, kritikovala je Beograđane zato što nisu došli da podrže današnji skup, koji se održava na godišnjicu prve blokade protiv rudarenja litijuma.

„Ko sme taj i može, ko ne zna za strah ide napred’, to su reči vojvode Živojina Mišića. Dolazim sa Suvoborske grede, gore je Mišić izvojevao prvu veliku pobedu u Prvom svetskom ratu, zato što nije znao za strah. I ja ne znam za strah… Uz sve nas ovde idu i 1300 kaplara, idu svi junaci sa Cera, Kolubare, Suvoborske grede, ceo gvozedeni puk je ovde među nama, a Beograd spava. Molim vas tiho ljudi, nemojmo pištaljke, neka umre Beograd tiho, neka ne zna da je skuvan kao žaba u loncu, nemojte im pričati, pa neka ih, neka umru u zabludi, neka slušaju Vučića koji im govori da smo balkanski tigrovi, neka ih, neka ne izlaze. Nas je ovde dosta, mi smo došli da ostanemo ovde na ovoj raskrsnici, mi pragove branimo, mi nismo aktivisti, mi smo seljaci, mi ne znamo kako se organizuju dobri protesti, nas baš briga za dobar protest. Mi volimo i naše žive i naše mrtve.

Mi ne damo naše grobove, a vi se prodajite za šaku srebrenjaka“, poručila je Bralović okupljenima kojih ima nekoliko desetina.

Ona je upozorila da su „nama vešala postavljena, i samo čekamo da nam nekno šutne stolicu i da nas kolektivno poveša“.

Kazala je da oni koji žive u ugroženim krajevima u Srbiji mogu za velike pare da prodaju svoje kuće, „a gde će Beograd, šta će da jede, šta će da pije“.

„Rio Tinto će da zagadi 154 reke… Ceo jedan Beograd biće ekološke izbeglice“, poručila je Bralović.

„Tiho, da se ne probudi Beograd, ne daj bože da dođu ovde da nas podrže, ne mogu iz toplih stanova, moraju u gaćama da budu u svojim stanovima, reče predsednik… Bićemo na ovoj raskrsnici onoliko koliko bude trebalo da nas shvate svi“, istakla je Bralović.

Na skupu ispred Vlade Srbije okupljeno je nekoliko desetina ljudi, koji su došli na poziv SEOS na prvu godišnjicu blokade protiv rudarenja litijuma.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs