Sprema se energetski „šok“, ministarka teši – neki struju plaćaju još skuplje

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Kao što je i ova donela i godina pred nama donosi nova poskupljenja, između ostalog i struje i gasa. U udruženjima potrošača konstatuju - biće ovo novi šok za građane. Stručnjaci za energetiku kažu nužno je, i napominju - bitno je da se pomogne što širem krugu energetski ugroženim građana. Procenjuje se da ih je više stotina hiljada.

Dogodine će se novčanici dodatno stanjiti. Struja poskupljuje za oko 10 odsto, gas za 11, potvrdila je ministarka rudarstva i energetike. U Instagram objavi ne precizira kada, pretpostavka je već od prvog dana 2023.

To znači da će samo za električnu energiju, prema proračunima EPS-a, za prosečnu potrošnju domaćinstva, račun biti uvećan za oko 300 dinara.

Teši ministarka – ima i onih koji grejanje i struju plaćaju više.

„Država će nastaviti da subvencioniše cenu struje te će tako cena naše električne energije biti medju najnižim u Evropi (…) Gas u Srbiji je u ovom trenutku među najjeftinijima za industriju, a 3. najpovoljniji u Evropi za domaćinstva“, navela je ministarka Dubravka Đedović.

Stručnjak za energetiku Željko Marković objašnjava – država nadomešćuje gubitke u poslovanju, koji su u prethodnom periodu bili veliki.

„Srbijagas“ malo proizvodi, a energent je uvozio po višoj i prodavao po nižoj ceni. Niže cene od tržišnih imala je i „Elektroprivreda Srbije“.

„I plus, uz uvoz jako skupe električne energije u nekom iznosu od desetak do 15 odsto, koliko je nedostajalo da se napoji naše tržište, je takođe pravilo velike gubitke“, rekao je Marković.

Rast cena struje i gasa će se odraziti i na potrošačku korpu, predviđa Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević.

„Direktno u delu koliko oni učestvuju u porodičnim budžetima. Indirektno što će biti višestruko veće od uticaja cene struje i plina u strukturi troškova potrošača, je rast cena u sektoru proizvodnje“, rekao je Bogosavljević.

U prethodne dve nedelje cena gasa je porasla tri puta na globalnom tržištu, napominje ministarka.

„U uslovima svetske energetske krize moramo da donosimo mere koje će obezbediti sigurno i kontinuirano snabdevanje“, kaže ona.

Međutim, u Pokretu za zaštitu potrošača smatraju da globalna dešava nisu opravdanje i podsećaju da su zvaničnici tvrdili da su zalihe napravljene ranije po znatno nižim cenama. Ali, i pored tih zaliha, cene su već korigovane – poslednje poskupljenje struje od 6,5 odsto bilo je 1. septembra, gasa u avgustu u visini od devet odsto.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs