Tribina u čačanskoj Biblioteci: Položaj žena u nauci

Img Foto: Biblioteka Čačak

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Disˮ organizuje tribinu  „Položaj žena u nauci“ u ponedeljak, 28. novembra u 18 časova. Program će biti održan  u Maloj sali.

Žene danas čine polovinu radne snage, ali je njihov položaj u nauci, posebno u STEM oblastima, i dalje nepovoljan. Prema zvaničnim podacima, samo 3% Nobelovih nagrada za nauku je dodeljeno ženama, a samo se 11% žena nalazi na pozicijama viših istraživača koji vode projekte u Evropi, uprkos činjenici da stiču više fakultetskih diploma nego muškarci.

Tribina će se baviti problemom kulturoloških i socioloških prepreka na koje nailaze žene u savremenom društvu, kao i problemima rodnih stereotipova koji ograničavaju učešće devojaka i žena u raznim naučnim oblastima.

Tribina će se fokusirati i na podizanje svesti o važnosti ove teme. Postavićemo pitanja o ulozi institucija u promociji žena u nauci, o rodno zasnovanim predrasudama i načinima njihovog prevazilaženja.

Učestvuju dr Ivana Krsmanović, profesor Fakulteta tehničkih nauka u Čačku i dr Ivana Jakšić, docent Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Moderator je dr Milica Stojković, docent FTN Čačak i predstavnik udruženja ,,Psihozona'' iz Gornjeg Milanovca.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs