Koalicija 27: Budžet Ministarstva životne sredine manji za 1,29 milijardi dinara

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Koalicija 27 upozorila je da je rebalansom budžeta za ovu godinu smanjen ukupan budžet Ministarstva zaštite životne sredine za 1,29 milijardi dinara, a to se odnosi pre svega na upravljanje otpadom i otpadnim vodama, iako mnoga istraživanja i analize tu oblast vide kao jednu od problematičnijih, saopštila je ta nevladina organizacija.

„Zašto novi rebalans ukazuje na značajno smanjenje finansijske pomoći Evropske unije u iznosu od skoro milijardu dinara? Da li je zaštita životne sredine zaista jedan od prioriteta Vlade i Ministarstva zaštite životne sredine“, pita Koalicija 27.

Kako je istaknuto, smanjenjem budžeta ne ispunjavaju se ciljevi propisani Programom upravljanja otpadom u RS za period od 2022 – 2031. godine, a te mere ne samo da su u suprotnosti sa postavljenim ciljevima, već se nastavlja i praksa neadekvatnog odlaganja otpada bez uslova kontrole na nesanitarnim deponijama.

Izvor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs