SEOS: Protest 27. novembra ispred Vlade Srbije do ispunjenja zahteva

Img Foto: Seos - facebook

Savez ekoloških organizacija Srbija (SEOS) organizuje protest ispred Vlade Srbije 27. novembra u 14 časova.

Povod za proteste su poslednje izjave “predstavnika vlasti na čelu sa predsednikom i predstavnika kompanije Rio Sava na čelu sa vlasnicom i direktoricom Marni Finlajson” navodi se u saopštenju SEOS-a.

“Jasno nam je da je narod prevaren i izigran lažnim stavljanjem tačke na projekat Jadar. Nama, koji se aktivno borimo protiv ovog i drugih štetnih projekta, je i tada, 20. januara, bilo jasno da je to jedna u nizu predizbornih laži vladajuće garniture. Jasno nam je i da ova Vlada i predsednik NIKAD neće i ne sme odustati od rasprodaje Srbije jer je to obećala onima koji su je doveli na vlast pre više od 10 godina”, navodi SEOS.

-Srbija ja za vreme njihove vladavine izgubila suverenitet, ne samo na Kosovu, već i u Boru, Majdanpeku, Smederevu i Zrenjaninu gde se kineski investitori ponašaju kao da su u svojoj zemlji i posluju mimo svih zakona Republike Srbije, tretiraju zaposlene kao roblje i ne poštuju ni minimum ekoloških standarda. Na dobrom smo putu da nam se isto desi i u dolini Jadra gde Rio Tinto i dalje kupuje imanja pravdajući se prvo time da su to kupovine koje su ugovorene pre uredbe Vlade Srbije, a sada se više i ne pravda jer u rukama ima punomoćje Puteva Srbije po kom im je odobreno da za račun države rade projektnu dokumentaciju i otkupljuju parcele na trasi pruge i brze saobraćajnice koje se grade isključivo za potrebe rudnika. Tražili smo još u januaru a i nekoliko puta od tada da se punomoćje povuče ali nema odgovora. U Rekovcu lokalno stanovništvo skoro tri meseca dežura pored parcele gde je planirano istražno bušenje. U Novom Sadu isto tako građani čuvaju oazu prirode Šodroš. Na Homolju se planira tretiranje rude zlata cijanidom. Pa treba li da spavamo pod vedrim nebom i da nam životi prođu u protestima i blokadama dok nesposobna i ucenjena vlast ne dovrši kolonizaciju Srbije? Naravno da ne treba! – kategoričane su ekološke organizacije.

Uz reči “Sve ovo što oni rasprodaju, NAŠE JE !!!” SEOS poziva: “Okupimo se ispred Vlade Srbije 27. novembra u 14 časova da obeležimo godinu dana od prve blokade i da se ne razilazimo dok ova izdajnička vlast ne podnese ostavke na svim nivoima, oslobodi javni servis Srbije - RTS i raspiše nove poštene izbore jer su nas lagali pre prethodnih.”

Izvor: Cemaforum.rs

 





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs