Borelj: Nema sporazuma jer ga Kurti nije prihvatio, zahtev EU za obe strane

Img Foto: Printscreen RTS

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da u Briselu danas nije postignut sporazum Beograda i Prištine o registarskim tablicama. On je rekao da su evropski pregovarači izneli predlog Vučiću i Kurtiju kojim je mogla da se izbegne rizična situacija na severu Kosova i da ga je Vučić prihvatio, ali Kurti nije.

Borelj je pozvao Kosovo da odmah obustavi dalje aktivnosti u vezi sa preregistracijom na severu Kosova. „Ponavljam, očekujem da odmah obustavi dalje aktivnosti sa preregistracijom“, rekao je Borelj. Od Srbije se očekuje da obustavi izdavanje novih registarskih tablica sa denominacijom kosovskih gradova uključujući tablice KM, rekao je Borelj.

„Posle višesatnih razgovora od osam ujutru dve strane se nisu dogovorile o rešenju danas“, istakao je Borelj i dodao da misli je da velika odgovornost koja je preuzeta za propast razgovora i svaku eskalaciju na terenu narednih dana.

„Radi transparentnosti moram da kažem da smo izneli predlog koji je mogao da izbegne rizičnu situaciju, koji je Vučić prihvatio, ali Kurti nije“, naglasio je Borelj.

On je rekao da je oko predloga koji je izneo – da Priština ne primenjuje kazne za vlasnike vozila sa srpskim registarskim tablicama, a da Beograd ne izdaje nove KM tablice,  tokom dana skoro postignut dogovor, ali da se to iz raznoraznih razloga nije dogodilo.

Da su se obe strane obavezale da će sprovesti ova dva zahteva, to bi nam dalo vreme i da obe strane potraže rešenje u kontekstu normalizacije odnosa, istakao je Borelj.

„U međuvremenu, nepostojanje sporazuma znači da moramo da izvučemo zaključke kako se vodi ovaj pregovarački proces. Obavestiću kolege, države članice i partnere iz EU o ponašanju jedne, odnosno druge strane, o nedostatku poštovanja za međunarodne obaveze i moram da kažem da se to posebno odnosi na Kosovo“, rekao je šef evropske diplomatije.

„Vrlo sam jasno stavio da znanja obojici lidera kako je krajnji cilj pristupanje EU da očekujemo od njih da se u skladu s tim i ponašaju“, dodao je.

Borelj je naglasio i da je jasno stavio do znanja obema stranama da ne možemo „ovako da nastavimo i da začarani krug novih rokova i kriza mora biti prekinut“.

On je naglasio da je bilo veoma bitno da Vučić i Kurti dođu u Brisel na sastanak jer smo još jednom u kriznoj situaciji, a to se dešava samo tri meseca posle poslednjeg kriznog sastanka u avgusttu. „Idemo iz krize u krizu, sada je još gora situacija nego u avgustu“, kazao je Borelj.

Naglasio je da se od avgusta spor oko registarskih tablica pogoršao.

Dodao je i da vladavina prava ne sme služiti kao izgovor za tenzije i eskalaciju, te da ako se ne poštuju obaveze dogovorene pre mnogo godina u okviru dijaloga to nije dobro.

Podsetio je i da su EU i njeni međunarodni partneri više puta pozivali na deeskalaciju, ali da to nije urodilo plodom.

Danas se, kako dodaje, razgovaralo i o odgovornosti lidera i dužnosti da brzo deskaliraju situaciju. Ono što je najvažnije su mir i stabilnost kako bi se izbegla kriza sa teškim posledicama, kaže.

Vučić i Kurti razgovarali su u Briselu u okviru dijaloga na visokom nivou, koji je sazvala EU u pokušaju da se spreči eskalacija i tenzije na terenu.

Prethodno su obojica učestvovala u odvojinim sastancima sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i izaslanikom EU za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

Priština je u nedelju saopštila da za 24 sata odlaže izdavanje kazni za vožnju automobila sa srpskim „KM“ tablicama. Iako je ranije bilo najavljeno da će pisanje kazni početi 21. novembra, početak te akcije pomeren je za 22. novembar.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs