SEOS: Zabrana eksploatacije litijuma ili izlazimo na ulicu

Img Foto: SEOS

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) traži od vlasti da usvoji narodnu inicijativu o zabrani eksploatacije litijuma, ili će do kraja novembra organizovati ulični protest. Saopštenje SEOS-a prenosimo u celosti.

ZOVU NAS ULICE: Vreme je da ne damo

"Posebno je značajna korist koju će, uzimajući u obzir širu perspektivu, doneti sektor za proizvodnju materijala za baterije, kao i uvidi u buduće tehnologije za razvoj baterija. Projekat ‘Jadar’ nalazi se na pragu evropskog tržišta električnih vozila. Imajući u vidu da ‘Jadar’ ima potencijal da proizvodi litijum dovoljan za oko milion baterija za električna vozila godišnje u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine, verujemo da će ‘Jadar’ biti ključni dobavljač baterija za evropsko tržište. Našom investicijom u InoBat, nadamo se da ćemo doprineti da se određena količina baterija proizvodi u Srbiji", rekla je Marni Finlajson, prenosi Bizlife.

Ovo nisu reči predsednika države ili vlade ili nekog ministra ili ministarke nego vlasnice kompanije Rio Sava, inače strane državljanke. Umesto da reaguju i osude ovu izjavu oni ćute. Kad uzmemo u obzir izjavu još jedne, do skora strane državljanke, a sada MINISTARKE ZA OKUPACIJU Dubravke Negre shvatamo da oni to sve rade sinhronizovano i organizovano.

Iza ove "investicije" se krije i postrojenje za reciklažu baterija, dakle još jedan zagađivač kog će verovatno da smeste negde u Vojvodinu da nam zagadi i ono malo preostalog poljoprivrednog zemljišta koje se može još nazvati čistim jer bi sve ostalo bilo ili već jeste uništeno rudnicima i ostalim zagađivačima, i ZEMLJA koja nas hrani i VODA koju pijemo i VAZDUH koji dišemo. Sistematski se uništava najveći srpski potencijal - poljoprivreda. Pa šta ćemo da jedemo za 20, 30 ili 50 godina, veštačko meso ili GMO hranu iz uvoza ? Plaćaćemo je litijumom i baterijama ili zlatom, srebrom i bakrom ? Pa nećemo naravno jer i to neće biti naše, pripadaće Zi Đinu, Rio Tintu i ostalim okupatorima koji su osetili krv i nasrću na lak plen kao hijene.

Srbijom očigledno upravljaju strani ambasadori i multinacionalne kompanije a aktuelna vlast samo izvršava njihova naređenja i ispunjava njihove želje. Ucenjuju ih na dnevnom nivou i kao što vidimo iz ove izjave Marni Finlajson nemaju više strpljenja da čekaju pa uzimaju stvar u svoje ruke i obaveštavaju nas o svojim planovima.

Kako smo dospeli u ovakav položaj? Pa direktnim pogodbama, stranim kreditima za izgradnju svega i svačega gde nas ucene da njihove kompanije budu nosioci posla a naše podizvođači, međudržavnim sporazumima gde smo pristali da državljani tih država ne podležu našim zakonima. U dve reči: IZDAJA i KORUPCIJA nezabeležene u srpskoj istoriju.

Mi se borimo da sačuvamo Kosovo (11% naše teritorije) a sa druge strane smo dali ili planiramo da damo strancima 15% teritorije. Setite se samo jednog detalja iz istorije, u prvi svetski rat smo ušli zato što nismo pristali na ucenu mnogo manju od onoga što se već dešava u Srbiji danas.

NA KRAJU PORUKA AKTUELNOJ VLASTI: Pošto ste nesposobni da vladate Srbijom i pošto se predugo igrate našim životima vreme je da izaberete stranu, ili ćete biti uz svoj narod i konačno početi da mu pričate istinu, a pre svega da !!!USVOJITE!!! Narodnu inicijativu koju smo davno predali, ili se sklanjajte sa vlasti i prepustite je onima koji imaju hrabrosti da okupatorima kažu istorijsko NE. Ako iole poznajete srpsku istoriju znaćete da je takvih uvek bilo i biće.

VIDIMO SE DO KRAJA NOVEMBRA NA ULICI

ZNAMO DA NE DAMO

Izvor: Cemaforum.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs