DRI: Deo novca od prodatih BusPlus karata Grad Beograd knjižio kao svoj suficit

Img Foto: Pixabay

Državna revizorska institucija godinama upozorava gradske vlasti u Beogradu da novac od prodatih karata za javni prevoz ne sme da se sliva u gradsku kasu, pa tek potom da se raspodeljuje prevoznicima, jer nije reč o javnom prihodu. Ni prošla godina po tome nije bila izuzetak. Čak je prikazan i višak u gradskom budžetu po tom osnovu, od 3,6 miliona dinara, pa proizilazi da je grad - zaradio od prodaje BusPlus karata za javni prevoz.

U reviziji zbirnih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta Grada Beograda za 2021. godinu, državni revizori utvrdili su, između ostalog, da su budžetski prihodi grada Beograda u 2021. godini uvećani za iznos od 6,12 milijardi dinara (6.118.039.000 dinara) na ime uplaćenih sredstava takozvanog integrisanog tarifnog sistema za naplatu karata u javnom linijskom prevozu u Beogradu (sredstva ITS-a), „koja nemaju karakter javnih prihoda“.

Rashodi po osnovu prenetih sredstava prevoznicima na ime raspodele tih sredstava, pak, iskazani su u iznosu od 6.114.398.000 dinara.

„Shodno tome razlika između naplaćenih i raspoređenih sredstava u iznosu od 3.641.000 dinara uključena je u budžetski suficit za 2021. godinu“, ukazala je DRI.

DRI je preporučila Gradu Beogradu da sredstva ITS sistema za naplatu karata u javnom prevozu, koja nisu javni prihod – ne uključuju u budžet.

„Otkrivena nepravilnost je što je na osnovu izvršene revizije uzorkovane dokumentacije utvrđeno da su budžetski prihodi grada Beograda u 2021. godini neosnovano uvećani za iznos od 6.118.039.000 dinara na ime uplaćenih sredstava ITS sistema za naplatu karata u javnom linijskom prevozu u Beogradu, a koja nemaju karakter javnih prihoda, što nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu“, upozorili su revizori.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs