Niškim funkcionerima pomoć od 40.000 – i građani „spremni“ da im daju koji dinar

Img Foto: Pixabay

Grad Niš pripremio je odluku da se funkcionerima koji su na stalnom radu u Gradskoj upravi, isplati pomoć od 40.000 dinara kako bi lakše prebrodili energetsku krizu u zimskom periodu. Za istu stvar, samo dan ranije, dvadesetak romskih porodica došlo je ispred kabineta gradonačelnice, tražeći pomoć da ih priključe na struju. Posle prvog šoka zbog ovakve odluke, Nišlije sada kažu da su "spremni" da i iz novčanika izvade koji dinar kako bi lokalna vlast "pregurala" zimu.

Ni milioni dinara ne bi bili dovoljni za pomoć najsiromašnijima u Nišu pred najgadniju zimu, kako je i zvanično najavljena. Dok su Romi napolju molili za pomoć da ih vrate na elektro-mrežu, na šta su dobili odgovor da ne može Grad da im plaća račune, unutra se radilo na formalnom rešenju kako da se još malo pomogne stalno zaposlenim funkcionerima.

Za ovu odluku, u ovim krajevima postoji jedna izreka koja je dobro opisuje: ‘“Para (ide) na paru, a vaška (ide) na vašku“. Građani su, međutim, ovoga puta odlučni da zaštite svoje funkcionere i da pređu na drugu stranu.

Poznata humanistkinja Marina Adamović koja prikuplja donacije za lečenje teško bolesne dece, odvojila je kutiju samo za njih.

„Pa šta je ovo, pomoć deci“, pitala je penzionerka sa minimalnom penzijom iz Niša.

N1: Ne, pomoć gradskim funkcionerima da prevaziđu probleme oko grejanja tokom zime.

„Funkcionerima“?

N1: Jel biste donirali novac za njih?

„Ne“!

„Ja mislim da je to veoma ozbiljna akcija i da bi trebalo da je podržimo svi, da se sakupi neka kinta ljudima… Stvarno, sirotinja, treba im“, naveo je ulični muzičar.

Druga penzionerka kada je pročitala natpis o pomoći je počela da se smeje.

N1: Zašto se smejete? Ljudi možda stvarno imaju problem da prezime.

„Jeste, jeste. Ako oni imaju, šta je za ostale“?

N1: Hoćete donirati?

„Hoću“, rekla je penzionerka i uz osmeh otišla.

Hoće li biti dovoljno 40.000 dinara po jednom funkcioneru ili je to moglo i više?

Narod ovde kaže – „Ćuti, može i gore, ovo će da im legne bar kad treba“.

Kako nam pokazuje jedan od retkih koji nije u vladajućoj većini u niškoj skupštini, taman na vreme da funkcioneri prevaziđu „negativan uticaj i posledice energetske krize u predstojećem zimskom periodu“. Jer, baš tako piše u predloženom rešenju nadležnog skupštinskog odbora.

„To je skandalozna odluka i to je neodgovorna odluka, posebno imajući u vidu sveopštu situaciju u kojoj se mi danas nalazimo. Skandalozna odluka i šamar našim sugrađanima“, navodi odbornik opozicije Miodrag Stanković.

Kategorično „ne“ solidarnoj pomoći stiglo je od gradonačelnice i njene zamenice, iako, kaže, zakonski na to ima pravo. Čulo se da je i prošle godine odbila, predsednik skupštine kaže – niko iz SNS-a uzeti neće.

„Tamo gde mogu da pomognem, pa makar to bilo i na štetu moje porodice… To je negde, prosto, moralno. Ili imate osećaj ili nemate osećaj“, istakla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Pa zašto ste, onda, odluku donosili? Ili, šta bi bilo da javnosti nije saznala za nju?

„Evo, ja sam skupio ovo“, pokazuje ulični muzičar svoju zaradu i dodaje: „Želim im puno sreće u daljim radovima na državi, hvala lepo“!

Autor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs