Nova ekonomija: Beograd od Auto Čačka godinu dana čeka kamione za zimu

Img Foto: Cemaforum.rs

Javno komunalno preduzeće „Beograd put“ godinu dana čeka da mu budu isporučeni kamioni za zimsku službu jer kompanije „Auto Čačak“ i „Tehnika hidraulike st“ već dva puta odlažu isporuku. Deset kamiona ukupne vrednosti 1,4 miliona evra trebalo je da budu isporučeni do kraja marta 2022. godine, a prema ugovoru koji je zaključen u septembru prošle godine.

Do sada nije isporučen nijedan kamion jer su ove dve kompanije u dva navrata tražile produženje roka zbog vanrednih okolnosti kao što su „omikron“ soj koronavirusa i rat u Ukrajini.

Prema poslednjem aneksu, kamioni bi trebalo da budu isporučeni do kraja novembra ove godine, navodi JKP „Beograd put“ u pisanom odgovoru Novoj ekonomiji.

Oni dodaju i da do sada nije bilo plaćanja po ovom ugovoru jer je plaćanje predviđeno tek po isporuci vozila.

Na pitanje da li su izabrani ponuđači platili penale zbog kašnjenja u isporuci odgovaraju da je preduzeće prihvatilo predlog prodavca za produženje roka isporuke usled nastanka više sile.

„Shodno odredbama Ugovora nastupanje slučaja više sile isključuje primenu ugovorne kazne,“ piše u odgovoru.

Nova ekonomija je poslala i pitanje o tome da li JKP „Beograd put“ planira da raskine ugovor sa izabranim ponuđačima zbog kašnjenja sa isporukom.

„Buduća postupanja JKP „Beograd-put“ po pitanju eventualnog raskida predmetnog ugovora zavisiće od izvršenja ugovornih obaveza prodavca“, piše u odgovoru na ovo pitanje.

I korona i rat u Ukrajini, razlozi za odlaganje isporuke

JKP „Beograd put“ je u septembru zaključio ugovor sa firmama „Auto Čačak Komerc“ i „Tehnika hidraulike st“ za nabavku deset kamiona kipera sa pripremom za zimsku službu.

Ugovor je vredan 159,7 miliona dinara (1,4 miliona evra). Rok za isporuku kamiona bio je 180 dana, odnosno šest meseci.

To znači da je preduzeće kamione trebalo da dobije do kraja marta, s obzirom na to da je nabavka ugovorena krajem septembra.

Rok isporuke bila je, takođe, jedna od stavki na osnovu kojih su se vrednovale ponude.

Međutim, sredinom marta, ugovor je izmenjen, čime je i produžen rok isporuke.
Produženje roka tražio je prodavac kamiona, piše u pisanom odgovoru JKP „Beograd put“.

„Prodavac je dopisom ovlašćenog člana grupe privrednih subjekata i dopisom proizvođača vozila koja su ugovorena obavestio kupca da je na tržištu auto industrije došlo do velike izmene rokova isporuke, koje je uslovljeno situacijom sa virusom COVID-19, kao i kašnjenjem u proizvodnji vitalnih komponenti vozila zbog poštovanja preporuka za suzbijanje novog soja pomenutog virusa varijanta omikron„, navodi se u odgovoru Novoj ekonomiji.

Ni nakon novih šest meseci, kamioni nisu isporučeni, pa je u septembru 2022. godine (godinu dana nakon prvog ugovora) potpisan novi aneks. On podrazumeva novo produženje roka isporuke.

Prodavac je dopisom ovlašćenog člana grupe obavestio „Beograd put“ da su dešavanja u Ukrajini dovela da nedostataka komponenti za kompletiranje vozila što se ni na koji način nije moglo predvideti i očekivati, piše u odgovoru Novoj ekonomiji.

„…kako je došlo do pomeranja proizvodnje osnovnog vozila (šasije), a u cilju kompletiranja vozila kao celine, potrebno je dodatno vreme za transport, logistiku, homologaciju, nadogradnju kiperskog sanduka i hidraulike za zimsku službu, kao i vreme potrebno za pregled nadležne institucije radi izdavanja atesta“, piše u pisanom odgovoru JKP „Beograd puta“.

JKP „Beograd put“ trenutno raspolaže sa 88 kamiona za zimsku službu.

Auto Čačak redovni dobavljač države

Vlasnik kompanije „Auto Čačak Komerc“, kao i preduzeća „Auto Čačak“ je Milenko Kostić, bivši šef aktuelnog gradonačelnika Čačka iz redova SNS, Miluna Todorovića. Todorović je bio direktor Auto Čačka do izbora na funkciju gradonačelnika 2016. godine.

Od ove firme vozila nabavljaju brojne institucije, opštinske uprave i javna preduzeća, o čemu je Nova ekonomija više puta pisala.

Autor: Nova ekonomija





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs