Organizacije: Zaustaviti nasilje policije nad aktivistima u Majdanpeku

Img Foto: Građanske inicijative

Organizacije civilnog društva okupljene oko Platforme “Tri slobode” zahtevaju hitnu reakciju institucija na navode o nasilju koje policija sprovodi nad ekološkim aktivistima koji u Majdanpeku protestuju protiv miniranja planine Starice, uključujući prebijanje, iznuđivanje iskaza i onemogućavanje kontakta sa advokatima i članovima porodice.

- Prema našim saznanjima, dvojica ekoloških aktivista iz Majdanpeka se trenutno nalaze u pritvoru u Negotinu, gde im je nezakonito uskraćeno pravo da kontaktiraju branioce. Branioci, kao ni članovi njihovih porodica, nemaju informacije o njihovom stanju od kada su u noći između 27. i 28. septembra odvedeni u policijsku stanicu na informativni razgovor. Nakon boravka u policijskoj stanici su sledeći put viđeni na ulazu u Dom zdravlja u Majdanpeku, pri čemu očevici navode da su imali vidljive povrede, da su se nalazili u teškom stanju, i da nisu mogli samostalno da hodaju. Svedoci su dalje naveli da su iz službe hitne medicinske pomoći u Domu zdravlja odvedeni direktno u pritvor, nakon čega ni porodica ni branioci nisu mogli da uspostave kontakt sa njima, navodi se u saopštenju.

Juče je objavljeno svedočenje aktiviste Dragana Dmitrovića, koji je izjavio da su ga prilikom informativnog razgovora dva inspektora udarala šakama po glavi i leđima, i pretila mu ubistvom tokom ispitivanja, pokušavajući da ga primoraju da potpiše unapred pripremljen lažan iskaz u kome inkriminiše trojicu drugih aktivista. Dmitrović takođe navodi da je u stanici sa njim u prostoriju doveden jedan od gore pomenutih aktivista, koji je trenutno lišen slobode, a koji je delovao uplašeno i “izbezumljeno”, da je bio “crven od batina”, i koji ga je u strahu od daljeg maltretiranja molio da potpiše iskaz.

Osnovne garancije prava okrivljenih u krivičnom postupku i apsolutnu zabranu mučenja i zlostavljanja propisuju međunarodne konvencije o ljudskim pravima i Ustav Republike Srbije. Ovakvo ponašanje policijskih službenika, a u cilju zastrašivanja i ućutkivanja aktivista i aktivistkinja koji se bore za očuvanje životne sredine, predstavlja grubo gaženje fundamentalnih principa pravne države, u kojoj policija predstavlja servis građana a ne oruđe represije.

U saopštenju se dalje ističe da stoje solidarno uz građane i građanke Majdanpeka i najavljuju da će preduzeti sve institucionalne mehanizme da se ovi navodi istraže i odgovorni procesuiraju. "Tri slobode" zahtevaju:

  • od Policijske uprave u Boru da se hitno izjasni o navodima da su dvojici aktivista od strane policijskih službenika tokom trajanja pritvora nanete telesne povrede zbog kojih je bilo neophodno ukazivanje zdravstvene nege, i da im u skladu sa Zakonom omogući da kontaktiraju branioce.
  • od Zaštitnika građana da u najkraćem roku izvrše proveru uslova u kojima se nalaze uhapšeni aktivisti, kao i da pokrene postupak neposrednog nadzora nad radom PU u Boru.
  • od Sektora unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova da u najkraćem roku istraži sve navode o zlostavljanju i iznuđivanju iskaza od strane policijskih službenika u Majdanpeku.

-Takođe saopštavamo da su Građanske inicijative i Beogradski centar za ljudska prava u vezi sa ovim slučajem podneli inicijativu Zaštitniku građana da neodložno ispita postupanje službenika Ministarstva unutrašnjih poslova, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs