RERI: Organi vlasti u Srbiji sve netransparentniji u svom radu

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Koalicija za slobodu pristupa informacijama od javnog značaja ocenila je, povodom obeležavanja Međunarodnog dana pristupa informacijama i Dana prava javnosti da zna, da su organi vlasti u Srbiji sve netransparentniji u svom radu, saopštio je RERI, koji je član te Koalicije.

Prošlogodišnje izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja nisu doprinele rešavanju ključnih problema u ostvarivanju prava.

Kako se ocenjuje, visok broj neizvršenih rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja pokazatelj je neodgovornog odnosa prema građanima i njihovim pravima, ali i zakonima koji uređuju transparentnost rada organa vlasti.

Veliki broj neizvršenih rešenja odnosi se na informacije koje se tiču životne sredine i raspolaganja javnim novcem, a uskraćivanjem informacija se rukovodioci organa vlasti i druga lica štite od odgovornosti za svoje nezakonite radnje i propuste.

Izmene Zakona nisu iskorišćene da se obezbedi adekvatna pravna zaštita u situacijama kada informacije uskraćuju organi protiv kojih ne može da se uloži žalba Povereniku, među kojima prednjači Vlada Srbije.

U odnosu na region, Srbija se izdvaja kao najzatvorenija u pogledu transparentosti rada Skupštine i Vlade, uključujući ministarstva i ostale organe izvršne vlasti, kako pokazuje Regionalni indeks otvorenosti, dodaje se u saopštenju.

Izvor: FoNet





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs