Ugrožene zemlje će zahtevati globalni porez vezan za klimu i zasnovan na pravdi

Img Foto: Pixabay

Porezi na ugljenik, putovanja avionom, goriva za brodove, ekstrakciju fosilnih goriva i finansijske transakcije bi mogli da se nađu među zahtevima siromašnih država zarad finansiranja borbe protiv klimatskih promena.

Posledice klimatskih promena nesrazmerno više pogađaju siromašniji deo sveta. Iako zemlje u razvoju – kako se danas oslovljavaju države koje su vekovima u podređenom položaju u odnosu na zapad – manje doprinose klimatskim promenama i više trpe od njih, solidarnost bolje stojeće polovine izmiče.

U naporima da takvo stanje promene, ugrožene zemlje će pred Ujedinjenim nacijama zahtevati globalni porez „vezan za klimu i zasnovan na pravdi“, izveštava Gardijan na osnovu procurelog dokumenta u koji je taj list imao uvid.

Prema procurelom dokumentu, zahtev zemalja najpogođenijih posledicama klimatskih promena će sadržati poreze na ugljenik, putovanja avionom, na goriva koja koriste brodovi, porez na ekstrakciju fosilnih goriva i na finansijske transakcije.

Međunarodni panel o klimatskim promenama UN (IPCC) godinama unazad dokazuje i zagovara urgentnost globalne solidarnosti u odgovoru na klimatske promene.

Na to da su zemlje Globalnog juga ugroženije klimatskim promenama, IPCC je ukazao i početkom ove godine u izveštaju koji je nezvanično nazvan Atlasom ljudske patnje.

Bogate zemlje su se prošle godine na Cop26 klimatskom samitu UN-a složile da treba da postoji mehanizam za gubitke i štetu koju prave klimatske promene, ali nisu postigle saglasnost o finansiranju istog.

Sledeća prilika da se Vlade prizovu pameti i dogovore oko borbe protiv klimatskih promena biće u novembru na Cop27 – pregovorima UN o klimatskim promenama – u Egiptu. Međutim geopolitički potres zbog rata u Ukrajini teško da će doprineti konstruktivnom tonu pregovora.

Izvor: Mašina.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs