GRAĐANI REPORTERI: Deset godina od pokretanja inicijative da se mali park u Čačku nazove po Sonji Savić

Img Foto: Printscreen blog Rade Karanac

Prenosimo tekst koji je dostavljen našoj redakciji:

Nigde mrdnuli nismo. Pali smo na tom ispitu, naša Sonja (15. 09.1961 - 23.09.2008.).

PARK SONJE SAVIĆ U ČAČKU? STARA TEMA? NOVA TEMA?

Ukratko. Na današnji dan je rodjena Sonja Savić. Čačanka. Po rečima kompetentnih, najtalentovanija glumica na prostorima bivše SFRJ. Sa najraskošnijim talentom. Što se mene tiče, duboki naklon. Obožavam. Daleke 2012. godine novembra meseca, Skupštini grada Čačka je predata peticija da se mali park kod železničke stanice nazove po imenu glumice Sonje Savić. Peticiju da se park u kom je Sonja napravila prve korake nazove baš po njoj, na internetu je potpisalo 750 ljudi. Podnosioci peticije su predložili da se u parki izlije skulptura sa temom "Ona hoda sama kroz grad". Skulpturu bi dobrovoljno izlili akademski slikar Mijalko Đunisijević i akademski vajar Ivan Radović, prema radu pesnika i ilustratora Nikole Šipetića.

Podržana je ideja, tj. predlog tadašnjeg odbornika Miroslava Purića (DS), da se imenom glumice nazove mali park kraj železničke stanice, jer park nema ime, a davanje Sonjinog imena nekoj od ulica, povlačilo bi skupu administraciju promene ličnih dokumenata građana.Skupština Čačka će o ovom predlogu raspravljati na nekoj o narednih sednica (navode „Novosti“ u to vreme).

Ni avaza od nadležnih, odgovornih. Čak ni da kažu: „Ne može, jer mi ne damo. Jer smo tako u mogućnosti“. 2014. godine po medijima se ponovo pominje peticija, a odgovorna osoba iz te neke tamo Komisije za davanje imena ulicama, daje komentar da imate utisak kao da treba kasarnu da preregistrujete na lično ime, majku mu!

Inače, iste te godine (2012), u rekordnom roku za mesec-dva (možda i manje), a u susret dolasku ruskom ambasadoru Konuzinu (u to vreme), je dva kilometra postojeće ulice Stara pruga, dobila novo ime: Ulica Crvene armije. Jer kako aman da Konuzin dodje u Čačak, da nema ulicu. Jer nije važno što su stanovnici ulice u rekordnom roku dobili rekordnu glavobolju sa menjanjem dokumenata.

Znači, da apsolviram: Neko je dao ideju da mali park ponese ime Sonja Savić. Neko je rekao da će besplatno da izlije skulpturu. Besplatno. U svetu je ideja mnogo skupa. Ma najskuplja bre. Neko je sve osmislio i ponudio i šta sada? Ništa! Nema sluha. Zaboravljeno. O čemu se radi? Živa nisam da čujem.

Rada Karanac - blog

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs