Evropska služba za klimatske promene: Ovo leto je najtoplije u istoriji merenja u Evropi

Img Foto: Pixabay

Iza nas je najtoplije leto u istoriji merenja u Evropi, saopštila je Evropska služba za klimatske promene Kopernikus. Srednja temperatura na kontinentu je od juna do avgusta bila za 1,34 °C viša u odnosu na prosek u periodu od 1991. do 2020. godine, prenosi portal Klima101. 

Tako je ovogodišnja letnja sezona na listi najtoplijih prestigla prethodno prvoplasiranu 2021. – i to za 0,4 °C. Povrh toga, avgust 2022. je najtopliji avgust od 1979. 

„Snažni naleti toplotnih talasa širom Evrope u kombinaciji sa neuobičajeno sušnim uslovima doveli su do ekstremnog leta po pitanju temperature, suše i požara u mnogim delovima što se odrazilo na društvo i prirodu na različite načine. Podaci Evropske službe za klimatske promene Kopernikus pokazuju da Evropa nije zabeležila samo rekordne avgustovske temperature, već i letnje iako je prošlogodišnji rekord star samo godinu dana”, izjavila je naučnica Freja Vamborg.

Mnoge evropske meteorološke stanice su tokom prethodna tri meseca izmerile nove najviše temperature, a živa u termometru je po prvi put prešla četrdeseti podeljak u Ujedinjenom Kraljevstvu. 

Leto je obeležila i nepovoljna hidrološka slika: Evropska unija ranije je ukazala na to da bi suša sa kojom se kontinent suočava mogla da bude najgora u poslednjih 500 godina, trenutno se skoro dve trećine teritorije bori sa sušnim uslovima.

Vrućine i manjak padavina već se negativno odražavaju na energetiku i poljoprivredu, a takođe potpomažu i nastanak požara – ove godine vatrene stihije u EU i Ujedinjenom Kraljevstvu oslobodile su rekordne količine ugljenika, pokazuju satelitski podaci.

Prema podacima Svetske meteorološke organizacije, najtoplijih sedam godina na globalnom nivou desile su se nakon 2015, prva tri mesta zauzimaju 2016, 2019. i 2020. godina. U zavisnosti od vremenskih prilika tokom ostatka godine, 2022. bi mogla da završi između drugog i osmog mesta na listi najtoplijih godina na našoj planeti.

Izvor: Klima101





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs