SEOS: Zaustavljeni geolozi u Gojnoj Gori - uzimali uzorke bez dokumentacije

Img Foto: Ekološko udruženje

Savez ekoloških organizacija - SEOS uz članove udruženja i meštane zaustavilo je geološke istražne radnje u Gojnoj Gori izvođene bez potrebnih dozvola. Saopštenje SEOS-a prenosimo u celosti.

Foto: Ekološko udruženje "Suvoborska greda"/facebook

U Gojnoj Gori pronađeno vozilo sa uzorcima, ubrzo se pojavili i geolozi; uzorke uzimali na privatnom posedu bez znanja vlasnika!

 Nakon što je u selu Gojna Gora uočeno vozilo prokupačkih registarskih oznaka sa uzorcima sa terena, na lokaciji se okupilo nekoliko desetina meštana iz tog i okolnih sela - članovi udruženja Suvoborska greda, Zaštitimo Dobrinju i okolinu i Za čist Kosjerić. Istražni prostor obuhvata opštine Gornji Milanovac, Požega i Kosjerić.

 Ubrzo su se pojavili geolozi,  a na njihov poziv došla je i policija. Ispostavilo se da je reč o geolozima kompanije „Konstantin Resource d. o. o.” iz Beograda i da sa sobom nemaju potrebnu dokumentaciju za vršenje geoloških istraživanja. Sa sobom su imali samo rešenje Ministarstva rudarstva i energetike koje je javno dostupno na internetu i koje svako može preuzeti. Nedostajale su im dozvole za rad, kao i putna dokumentacija.

Geolozi nisu želeli da predaju prikupljene uzorke meštanima, ali su ih predali na zahtev policije, nakon čega su privedeni javnom tužiocu u Gornjem Milanovcu.

 Oni su pokazali da nisu odustali od naše zemlje i da su obećanja koja smo dobili prazna. Vreme je da i mi pokažemo da: složni, sabrani, svesni i savesni - ZNAMO DA NE DAMO! #znamodanedamo 

*Podsećamo da geolozi bez dozvole nisu po prvi put u našem kraju, ali su još jednom sprečeni u svojoj nameri.

Izvor: Cemaforum.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs