Poljoprivrednici i danas na ulicama, nastavljen protest

Img Foto: Pixabay

Poljoprivrednici i danas blokadom saobraćajnica nastavljaju protest jer, kako kažu, dogovor sa Vladom nije postignut.

Novom Sadu i danas protest ratara, a subotički poljoprivrednici četvrti dan organizuju protestno okupljanje u centru grada.

Nakon noći provedene u blizini Gradske kuće, organizovana je protestna vožnja traktora kroz Suboticu, nakon čega su ponovo parkirali mehanizaciju u Štrosmajerovoj ulici.

Navode da i dalje podržavaju vojvođanske ratare u zahtevima prema Vladi Srbije.

Na lokalnom nivou traže proglašenje suše za elementarnu nepogodu i ukidanje obaveze za plaćanje odvodnjavanja.

I poljoprivrednici iz četiri sela u okolini Kragujevca: Desimirovca, Cerovca, Lužnice i Jarušice blokirali su sa dvadeset traktora put ispred skupštine grada u centru.

Očekuju da im se pridruže i kolege iz Batočine i Rače, mada Račani kažu da za sada ostaju pri tome da budu na blokadama u svojoj opštini Rači.

I juče su poljoprivrednici u Novom Sadu, Subotici i Rači protestovali nezadovoljni ponudom koju su dobili od predstavnika vlasti.

Njima je ponuđena otkupna cena za suncokret od 535 evra, a oni traže 700 evra po toni.

Premijerka Ana Brnabić poručila je da su spremni da zajedno sa uljarima pregovaraju da cena otkupa bude 535 evra plus PDV, ali da država ne može da garantuje cenu. Navodi i da mogu da razgovaraju o ograničavanju trgovačke marže.

Povodom protesta poljoprivrednika predsednik Aleksandar Vučić je rekao da očekuje da će se on završiti dogovorom, ali i da će iz državne kase da ode 30 miliona samo za ovo što im je obećano.

Izvor: RTS





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs