Zbog neplaćenih računa za struju 4 merne stanice za kvalitet vazduha ne rade

Img Foto: Pixabay

Četiri merne stanice za kvalitet vazduha, u Kragujevcu, Loznici, Smederevu i Valjevu, od pre dve nedelje jedna po jedna prestale su sa radom, odnosno čitanjem i evidentiranjem podataka o zagađenju, jer nadležna institucija, republička Agencija za zaštitu životne sredine, nije platila račune za struju pa im je snabdevanje istom prekinuto, tvrdi uzbunjivač Milenko Jovanović, jedan od osnivača NEA (Nacionalna ekološka asocijacija) i svojevremeno nezakonito otpušteni načelnik Odeljenja za kvalitet vazduha Agencije.

Kako Jovanović priča za Danas, neupitno je da je to pravi razlog prestanka rada mernih stanica, i da za posledice ima značajno ugrožava monitoring vazduha ali i ugrožavanje veoma skupe opreme koja bez rashladnih uređaja ne može da opstane, čak i kada je u režimu mirovanja.

„Treba znati da je uvek moguć zastoj u radu automatskih mernih stanica za kvalitet vazduha, najviše dan ili dva, iz različitih razloga. Međutim, ovog puta, kragujevačka stanica je 4. jula prestala da emituje podatke, zatim 6. jula Loznica i Smederevo-Carina, a 13. jula stanica u Valjevu. U svemu tome malo je čudno što prolazi vreme, a niko niti obaveštava građane, niti rešava taj nedopustiv problem. Ne ulazim u to što je njihovo održavanje skoro dva meseca bilo neadekvatno, jer to ne može da bude razlog prestanka rada. Prema mojim saznanjima iz EPS-a, jednostavno nije plaćena struja i snabdevanje je prekinuto. To je skandal, i nedopustivo da državna institucija, kao što je Agencija, i Ministarstvo koje joj je u neku ruku nadređeno, ne plate pristigle račune. S druge strane, Agencija odnosno monitoring je prioritet u snabdevanju električnom energijom, i tu nema prostora da se nešto nepredviđeno desi. Očigledno da računi nisu plaćeni“, jasan je Jovanović.

On dodaje da nema informacije da li ima još stanica za koje postoje dugovanja i kojima preti isključivanje sa elektro mreže, kao ni koliko dugo je trajalo neizmirivanje obaveza prema EPS-u.

Opširnije pročitajte na sajtu Danasa.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs