Sakupljen novac za izgradnju solarnih elektrana na Staroj planini

Img Foto: Pixabay

Novac potreban za izgradnju zadružnih solarnih elektrana u selima Temska i Dojkinci na Staroj planini sakupljen je osam dana pre završetka kraudfanding kampanje koju je pokrenula zadruga Elektropionir u saradnji sa meštanima i gradom Pirotom.

Zadruga Elektropionir je 21. juna u saradnji sa meštanima i gradom Pirotom pokrenula kampanju za prikupljanje polovine sredstava potrebnih da se na krovu Mesne zajednice u selu Temska i krovu Doma kulture u selu Dojkinci izgrade prve zadružne solarne elektrane u Srbiji. Prvu polovinu od potrebnih 1.680.000 dinara članovi i članice Elektropionira prethodno su prikupili uz pomoć donatora i iz sopstvenih sredstava.

Potrebna sredstva uspešno su prikupljena osam dana pre završetka kraudfanding kampanje.

„Očekivali smo da će kampanja Solarna stara privući pažnju jer je u pitanju jedan za Srbiju pionirski projekat, ali nismo se nadali da ćemo za samo dvadesetak dana kampanje prikupiti dovoljno novca“, komentariše za Mašinu Predrag Momčilović iz zadruge Elektropionir. On dodaje da je do sada 219 donatora iz regiona i Evrope priložilo ukupno 923.758 dinara.

Momčilović ocenjuje da uspešnost kampanje pokazuje da građani sve bolje razumeju značaj ovakvih projekata:

„Čini nam se da postoji visoka svest o štetnosti malih hidroelektrana koje su godinama predstavljale pretnju za opstanak staroplaninskih sela. Istovremeno raste svest i interesovanje za solarnu energiju koja je ekološki značajno prihvatljivija. Kada se još u planiranje i rad na projektu poput našeg uključi i lokalna zajednica dobijamo dobitnu kombinaciju za pozitivne promene.“

Po okončanju donacijske kampanje ući će se u proces pribavljanja potrebne dokumentacije i dozvola. Kako Momčilović komentariše, ovaj proces i inače zna da se oduži, a to se naročito može očekivati kada je u pitanju pionirski projekat poput prvih zadružnih solarnih elektrana, u vezi sa kojim nadležni nemaju previše znanja i iskustva. Nakon pribavljanja dozvola biće potrebno i ugovoriti otkup struje sa registrovanim snabdevačem. Naravno, u jedan od narednih koraka spada i kupovina i postavljanje sve opremu potrebne za to da bi se na krovovima mesne zajednnice u Temskoj i doma kulture u Dojkincima što pre pojavili solarni paneli.

„Donacijska kampanja će trajati još nedelju dana, a sav višak sredstava biće iskorišćen za povećanje kapaciteta solarnih elektrana“, objašnjava naš sagovornik. Povećanjem kapaciteta povećaće se i količina proizvedene električne energije, a time i prihod lokalne zajednice, Naime, sav prihod od električne energije koja se u ove dve solarne elektrane proizvede u narednuh 25 godina ići će lokalnim zajednicama zarad unapređenja životnih uslova meštana sela Temska i Dojkinci.

„Nadamo se da su ovo samo pionirski projekti i da će vrlo brzo sva sela na Staroj planini, ali i drugim mestima širom Srbije, dobiti svoje solarne elektrane. Za nešto tako potrebno je i dodatno organizovanje građana, a mi smo pokazali da je moguće biti solarni elektropionir“, optimističan je Momčilović.

Kako dodaje, zadruga Elektropionir trenutno radi i na razvoju projekta veće zadružne solarne elektrane, o kom će uskoro detaljnije obavestiti javnost.

Autor: Mašina.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs