Kako su smrti od kovida namerno ili slučajno prolazile nezabeležene?

Img Foto: Pixabay

Najviše građana Srbije umrlo je u 2021. godini od bolesti sistema krvotoka. Međutim, procentualno gledano najveće povećanje broja umrlih nalazi se među preminulima od bolesti sistema disanja, što upućuje na mogućnost da je broj žrtava kovida zapravo i veći od onoga koji registruje Republički zavod za statistiku i da iznosi skoro 30,000.

Podsetimo, RZS je u petak objavio publikaciju Vitalni događaji, u kojoj se se navodi da je kovid 19 bio drugi najčešći uzrok smrti u Srbiji u 2021, i da su od njega umrle 27.742 osobe, što je inače tri puta više u odnosu na podatke koji su svakodnevno saopštavani.

Komentarišući ovu diskrepancu epidemiolog prof. dr Zoran Radovanović rekao je da to pokazuje da su i tokom 2021. podaci o umrlima namerno krivotvoreni.

On je na osnovu ranijeg razgovora sa kolegama kazao na koji način se to čini. Upravo ti „načini“ otkrivaju da je moguće da su smrti nastale usled kovida zavedene kao smrti od bolesti sistema za disanje.

– Šefovi, kojima je to bilo naređeno, menjali su direktno uzrok smrti koji je prethodno uneo dežurni lekar, pa bi kovid 19 recimo menjali u pneumonija nepoznatog porekla (što pripada gurpi bolesti sistema za disanje, prim. aut). Ili su odmah pisali da je uzrok smrti bolest koja je možda doprinela ali nije glavni razlog umiranja, što se dešavalo kada za osobu koja je na respiratoru i koja doživi infarkt napišu da je umrla od infarkta a ne od kovida koji ju je i doveo na taj respirator. Na kraju bilo je i namernog prikrivanja i prekrajanja brojeva – rekao je prof. dr Radovanović.

Od bolesti sistema disanja  u 2021. umrlo je preko 7,000 ljudi što je više i u odnosu na 2020, ali i na petogodišnji prosek (2015-2019), koji iznosi oko 5,300.

U odnosu na petogodišnji prosek to povećanje iznosi čak 36 odsto. Nijedna druga grupa bolesti (ne računajući kovid 19) nije zabeležila toliko povećanje.

Uzimajući u obzir ovaj višak smrtnosti od bolesti sitema za disanje, može se pretpostaviti da je broj žrtava kovida 19 čak i veći od podataka koje iznosi RZS i da je bliži cifri od 30,000.

RZS je saopštio da su vodeći uzrok smrti kod oba pola bile bolesti sistema krvotoka od kojih je umrlo 56,610 osoba (što je inače manje povećanje i u odnosu na 2020, i u odnosu na petogodišnji prosek). Nakon njih sledi kovid a treći najčešći uzrok smrti bili su tumori od kojih je umrlo 20, 609 osoba.

Autor: Danas





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs