ANEM osuđuje nove napade na medije

Img Foto: Anem

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), najoštrije osuđuje nastavak pritisaka i zastrašivanja kojima su u proteklom periodu izloženi vlasnica i novinari OK radija.

-Plakatima kojima je jutros oblepljeno Vranje oglasili su se ljudi koji sebe smatraju silom iznad zakona, ovog puta na njihovom nišanu našli su se i oni koji su napadnutom mediju svesrdno pomogli, navodi se u saopštenju Anem-a.

Na crvenim slovima ispisano Zašto? – odgovor se zna. Niti je Veran Matić građevinski inspektor koji samovoljno ili po nalogu ruši. Niti je Veran Matić onaj ko može da naređuje političarima i inspekcijskim službama. Veran Matić ne hapsi, ne organizuje rad tužilaštva i sudija i ne vrši pritisak na medije. Veran Matić – kao član Stalne radne grupe za bezbednost novinara, od njenog osnivanja, i predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija – jedan je od onih koji su pružili snažnu podršku svojim kolegama i dali doprinos u cilju postizanja što brže i efikasnije reakcije nadležnih institucija.  

Da podsetimo, zaposleni u OK Radiju, u okviru kog posluje kafe No Comment, prijavili su pretnje koje su, u više navrata, dobijali od Dejana Nikolića. Na izlogu OK Radija lomljena su stakla, farbom su bili ispolivani pripadajući predmeti kao i zidovi, kako radija, tako i kafea. Vrhunac je bilo zaziđivanje jednog dela radija. Taj varvarski čin izvršili su angažovani u kladionici iz susedstva, kladionici čije se vlasništvo dovodi u vezu sa Dejanom Nikolićem. Nakon ozbiljnih pretnji i teških napada, s ciljem da zaposlenima u OK Radiju pruže podršku, Vranje su posetili predstavnici Stalne radne grupe za bezbednost novinara. Na osnovu predloga Osnovnog javnog tužlaštva u Vranju, sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Vranju – odredio je Dejanu Nikoliću meru pritvora od 30 dana zato što su postojale posebne okolnosti koje su ukazivale na to da bi uticajem na saučesnike mogao ometati postupak, kao i da bi krivično delo mogao ponoviti.

-Zašto plakati? Zato što se njima želi dodatno zastrašiti medij koji je već duže vreme izložen kontinuiranim napadima. Zato što se žele zaustaviti oni koji ugroženim kolegama pomažu u zaštiti svog ustavom garantovanog prava da se slobodno, bez pritisaka i straha za ličnu bezbednost bave svojim medijskim poslom i izveštavaju o stvarima o kojima javnost ima interes da bude informisana Međutim, posle tog zato dolazi borba za slobodu izražavanja i bezbednost novinara, borba koja će biti jača od svakog pritiska koji se nad njom sprovodi. Zbog te borbe, ANEM od države očekuje da pokaže snažnu političku volju i rešenost da se svaki vid pritiska u slučaju OK radija u što kraćem roku rasvetli i sankcioniše. Scenario iz Jagodine i Grocke tragičan su podsetnik na to šta se dešava kad politička volja i rešenost izostanu, istaknuto je u saopštenju.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs