Istraživanje: Direktan kontakt sa drogom u proseku imalo oko 27 odsto mladih

Img Foto: MUP Republike Srbije

Direktan kontakt sa drogom u proseku je imalo oko 27 odsto mladih od 15 do 30 godina, pokazalo je istraživanje koje je sprovela Specijalna bolnica "Vita".

Istraživanje je pokazalo da je 27 odsto mladih probalo neku od droga, a čak 90 odsto onih koji su imali kontakt konzumirali su marihuanu ili drugu drogu iz grupe stimulansa poput kokaina, amfetamina, ekstazija i drugih.

Rezultati tog istraživanja, koje je sprovedeno u susret Međunarodnom danu borbe protiv zloupotrebe droga, koji se obeležava 26. juna, ukazali su na trend češće zloupotrebe kokaina, koji se nalazi na drugom mestu, iza marihuane, dok je ranijih godina bio ređe zloupotrebljavan i u odnosu na amfetamin, čija je zastupljenost konzumiranja sada 12,8 odsto, kao i od ekstazija sa 11,8 odsto.

Kako se navodi u saopštenju „Vite“ čak 60,7 odsto mladih poznaje nekoga u svom neposrednom okruženju ko koristi droge, a da je 52,3 odsto njih bilo direktno ponuđeno nekom drogom.

Mladi su skloni rizičnim stavovima da je drogu moguće kontrolisano uzimati bez težih i dugoročnijih posledica, da se ona može uzimati kontrolisano i povremeno u "posebnim prilikama" ili da opravdavaju podele droga na "lake i teške" u čak 68,8 odsto slučajeva u tom istraživanju.

Procenat mladih koji poznaju nekoga ko konzumira narkotike, koji je 2019. godine bio 74 odsto, ove godine pao je na 60,7 odsto, što stručnjaci iz "Vite" dovode u vezu sa pandemijom virusa korona i perioda smanjenih socijalnih kontakata i prilika za izlaske i druženje mladih u prethodne dve godine.

Izvor: FoNet/N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs