NVO: Prva pravosnažna presuda kojom je oslobođen učesnik protesta

Img Foto: Cemaforum

Više organizacija civilnog društva pozdravilo je prvu pravosnažnu presudu kojom je oslobođen aktivista Srđan Vukša, optužen za kršenja Zakona o javnom okupljanju povodom organizovanja prošlogodišnjih protesta u Srbiji.

-Da podsetimo, kraj 2021. godine obeležili su građanski protesti, na kojima je učestvovalo više desetina hiljada građana koji su na taj način želeli da izraze nezadovoljstvo Zakonom o eksproprijaciji, kao i zakonom koji bi ograničio njihovo pravo da direktno uzmu učešće u javnim politikama - Zakonom o referendumu i Narodnoj inicijativi. Epilog je bio taj da su na adrese preko hiljadu učesnika protesta stigli prekršajni nalozi zbog blokiranja saobraćaja, dok je nekoliko stotina njih neosnovano optuženo za organizovanje neprijavljenih protesta. Ove navode su stručnjaci ocenili kao problematične i kao još jedan vid pritiska na građane, koji proteste nisu organizovali, već su na njima učestvovali i preko društvenih mreža pozivali i druge da im se pridruže, navodi se u saopštenju.

Od januara je pokrenuto najmanje dve stotine prekršajnih postupaka po Zakonu o javnom okupljanju protiv građanskih aktivista i oslobađajuća presuda Srđanu Vukši predstavlja prvu pobedu solidarnosti struke, organizacija civilnog društva i aktivista protiv institucionalne odmazde.

Branitelji ljudskih prava, među kojima su Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, Građanske inicijative, Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Civilni odbor za zaštitu branitelja ljudskih prava i uzbunjivača, zajedničkim naporima su pružili podršku građanima protiv kojih je MUP inicirao postupke. Pozdravljamo prvu oslobađajuću presudu. Ona ohrabruje sve građane da će sudovi zaštititi njihova prava u vreme kada su druge institucije spremne na to da ih ugroze.

Saopštenje potpisuju:

  • Beogradski centar za bezbednosnu politiku
  • Civilni odbor za zaštitu branitelja ljudskih prava i uzbunjivača
  • Građanske inicijative
  • Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs