Za Gornji Milanovac bez divljih deponija

Img Foto: Kabinet predsednika opštine Gornji Milanovac

Raščišćavanjem divlje deponije u Lunjevici na lokaciji Šapčeva ćuprija, počela je realizacija projekta Gornji Milanovac bez divljih deponija, koji sufinansira Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Opština Gornji Milanovac je preko Kancelarije za zaštitu životne sredine formirala katastar divljih deponija i do sada sopstvenim sredstvima očistila njih 315. JKP Gornji Milanovac je po sprovedenim javnim nabavkama obavljalo čišćenje, sanaciju i rekultivaciju divljih deponija i sav prikupljen otpad deponovalo na sanitarnu deponiju „Vujan“. Na području opštine Gornji Milanovac nalazi se još 28 divljih deponija, čije je uklanjanje obuhvaćeno ovim projektom.

-Ovo je prva od 28 divljih deponija koje će JKP u saradnji sa opštinskom upravom Opštine Gornji Milanovac u ovoj godini očistiti. Time ćemo doprineti zdravijoj i čistijoj životnoj sredini – izjavio je Ivan Lazić, direktor JKP Gornji Milanovac

Ivana Adamović, šef kancelarije za zaštitu životne sredine, apelovala je na sugrađane da odgovorno odlažu otpad u za to predviđene kontejnere.

- Zamolila bih naše sugrađane da koriste posude za pravilno odlaganje otpada, koje imamo na čitavoj teritoriji opštine, ne samo u gradu. Čišćenjem ovih 28 deponija smatramo da smo završili sa njima i apelujem na sugrađane da se prema našoj prirodi ophode ekološki savesno. Zahvaljujem se i radnicima JKP-a koji obavljaju vrlo težak posao u jako teškim uslovima – rekla je Ivana Adamović, šef Kancelarije za zaštitu životne sredine.

Za ovaj projekat resorno Ministarstvo je izdvojilo 5 212 840 dinara, što predstavlja75,42% od ukupne vrednosti projekta. Visina udela Opštine Gornji Milanovac u finansiranju projekta je 24,58%., što čini iznos od 1.698.646,oo dinara, akrajnji rok za njegovu realizaciju je 2 novembar tekuće godine.Svih 28 očišćenih, saniranih i rekultivisanih lokacija biće obeleženo tipskim edukativnim tablama sa jasnim upozorenjima za zagađivače.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs