Tender za Nacionalni stadion u Surčinu: 900 miliona dinara za upravljanje i nadzor

Img Foto: Pixabay

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je za "upravljanje projektom" i "stručni nadzor" na izgradnji linijske infrastrukture za potrebe izgradnje Nacionalnog stadiona u Surčinu namenilo 900 miliona dinara. 

Naime ministarstvo je 4. juna oglasilo nabavku pod nazivom: "usluge upravljanja projektom i vršenje stručnog nadzora na izgradnji linijske infrastrukture za potrebe izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona na teritoriji gradske opštine Surčin u Beogradu".

U planu javnih nabavki Ministarstva stoji da je procenjena vrednost ove nabavke 900 miliona dinara, odnosno oko 7,6 miliona evra. 

Rok za izvršenje usluga "upravljanja projektom" i "stručni nadzor" je pet godina (60 meseci), vidi se iz oglasa o javnoj nabavci.

Od ponuđača se, između ostalog, traži da je u obračunskoj 2021. godini ostvario ukupan prihod od minimum 1,8 milijardi dinara poslovnog prihoda, a rok za podnošenje ponuda je 20. jun. 

LINIJSKI INFRASTRUKTURNI OBJEKAT je javni put, javna železnička infrastruktura, metro, vazdušna saobraćajna infrastruktura (poletno-sletna staza, rulna staza, platforma, kao i objekti u njihovoj funkciji), operativna obala u lučkom području, elektroenergetski vod, naftovod, produktovod, gasovod, derivacioni cevovod, objekat visinskog prevoza, linijska infrastruktura elektronskih komunikacija, vodovodna i kanalizaciona infrastruktura i slično, piše u Zakonu o planiranju i izgradnji. 

Ministarstvo je u tehničkoj specifikaciji navelo da je procenjena vrednost linijske infrastrukture za potrebe izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona oko 180 miliona evra. 

U istoj specifikaciji, međutim, nije detaljno obrazloženo šta sve obuhvata "upravljanje projektom" i stručni nadzor", a Ministarstvo građevine do objavljivanja teksta nije odgovorilo na pitanja Nove ekonomije upućena 6. juna. 

Ono što je navedeno je to da se na kompleksu površine od oko 120 hektara, a koji se infrastrukturno oprema, nalaze saobraćajne površine, putni objekti i mostovske konstrukcije, kompletna hidrotehnička infrastruktura sa tretmanom otpadnih voda, kompletna energetska infrastruktura od naponskog stanja 110kV. 

Tu su i kompletna telekomunikaciona infrastruktura sa instalacijama i uređajima za kontrolu bezbednosti, kompletne gasne i termotehničke instalacije, instalacije i uređaji za PP zaštitu, parterno uređenje i ozelenjavanje i ostale nepomenute instalacije i uređaji. 

Ipak, ponešto o obavezama firme koja bude izabrana se može zaključiti iz "modela ugovora" gde piše da su obaveze izvršioca, između ostalog, da "izradi projektni zadatak", da "izradi konkursnu dokumentaciju i izvrši izbor izvođača radova", da "koordinira aktivnostima svih učesnika u postupku izgradnje",  kao i "da jednom mesečno izveštava naručioca o statusu Projekta". 

VLADA JE, KAKO PIŠE U MODELU UGOVORA, 11. MAJA DALA SAGLASNOST DA SE PROJEKAT IZGRADNJE LINIJSKE INFRASTRUKTURE ZA POTREBE IZGRADNJE NACIONALNOG STADIONA PROGLASI OD PROJEKTOM OD POSEBNOG ZNAČAJA. 

Inače, Zakon o posebnim postupcima​​ radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Srbiju predviđa da u slučaju hitnosti i ugroženosti realizacije projekta Vlada može doneti odluku da se za projekat ili pojedine faze ne primenjuju propisi kojima se uređuje postupak javnih nabavki, već se na njih primenjuje poseban postupak za izbor strateškog partnera. 

Vlada je početkom godine utvrdila Prostorni plan područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona. Površina obuhvaćena planom iznosi oko 119 hektara. Površine za sportske objekte i komplekse (nacionalni fudbalski stadion i pomoćni sprotski objekti), kako se vidi u prostornom planu, iznose oko 46,5 hekatra. 

Područje na kojem će se graditi stadion nalazi u široj zoni sanitarne zaštite Beogradskog vodoizvorišta.

Hidrogeolog i bivši sekretar za životnu sredinu u gradskoj upravi Branislav Božović rekao je ranije za Novu ekonomiju da je to "neprimereno" i da je "neopravdano tamo graditi stadion tih dimenzija". 

Izvor: Nova ekonomija





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs