Istraživanje: Žene u Srbiji se osećaju nebezbedno, 12 odsto prijavilo nasilje

Img Foto: Pixabay

U Srbiji se 45 odsto žena plaši silovanja, a njih tek 12 odsto prijavilo je da se suočilo sa nasiljem u javnom prostoru, neki su od objavljenih rezultata prvog nacionalnog istraživanja o nasilju prema ženama i devojčicama u javnom prostoru u Srbiji.

Istraživanje organizacije FemPlatz, sprovedeno uz podršku Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women), pokazalo je i da se žene u Srbiji osećaju nebezbedno i tokom dana i tokom noći, kao i da se izuzetno nebezbedno osećaju u neosvetljenim ulicama, mestima gde se prodaje alkohol, kao i šetalištima, rekla je istraživačica i koautorka analize Nevena Petrušić.

Ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud poručila je da saoseća sa ženama koje su imale iskustvo nasilja u javnom prostoru poput ulica ili parkova, ili u javnom prevozu.

"One često ne veruju da će ih neko zaštititi, pa ih je samo 12 odsto prijavilo nasilje, što je deprimirajući rezultat", ocenila je Meklaud i poručila da se nada da će rezultati istraživanja doprineti da se situacija popravi.

Direktorka UN Women u Srbiji Milana Rikanović upozorila je na iluziju da su javni prostori dostupni svima, ali da postoje razlike kako se oni koriste.

"Lični osećaj nebezbednosti sprečava kretanje žena i devojčica u javnim prostorima, pa su one neravnopravne u njihovom korišćenju", ukazala je Rikanović i pozvala sve da se zapitaju koliko bi žena samo šetalo noću parkom ili džogiralo beogradskim Kejom.

Rikanović je ukazala na rezultate istraživanja da se 45 odsto učesnica istraživanja plaši silovanja, a da se njih 9,2 odsto suočilo sa seksualnim nasiljem.

"Ukupno 76 odsto žena smatra da je samo zaslužno za sopstvenu bezbednost, što znači da ne veruju institucijama", naglasila je Rikanović.

Državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović ocenila je da je posvećenost celog društva borbi protiv nasilja nad ženama od izuzetnog značaja, kao i da je Vlada posvećena pitanjima prevencije i borbe protiv nasilja.

"Ovo je društveni i globalni fenomen protiv koga se bore sva društva, a Srbija je snažno posvećena toj borbi. Strategiju i Zakon o borbi protiv nasilja već smo usvojili, a čim se formira nova Vlada, u prvih mesec dana na njenim dnevnom redu naći će se Akcioni plan koji smo pripremili", najavila je Božović.

Koautorke istraživanja i analize su i Kosana Beker i Natalija Žunić, a autorski tim je, među brojnim preporukama,  istakao da je neophodna edukacija o rodno zasnovanom nasilju u najranijoj fazi školovanja, kao i da je potrebno osvetliti nebezbedne javne prostore i organizovati češće policijske patrole.

Današnja konferencija realizovana je u okviru projekta "Sigurnost žena i devojčica u javnom prostoru", koji sprovodi UN Women u saradnji sa Koordinacionim telom Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, uz podršku Vlade Velike Britanije i britanske ambasade u Beogradu.

Izvor: FoNet/N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs