Istraživanje: Đaci tvrde da lako mogu nabaviti opijate

Img Foto: Pixabay

Svaki drugi đak poznaje korisnika droge, a čak 72 odsto njih tvrdi da lako mogu nabaviti opijate, upozorila je doktorka Dragana Ratković sa Klinike za prihijatriju Univerziteta Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, pozivajući se na rezultate istraživanja Instituta društvenih nauka.

Ona je za današnje „Večernje novosti“ naglasila kako je istraživanje je pokazalo da su mladi uzrasta od 14 do 18 godina „prilično neinformisani ili loše informisani“ o štetnom delovanju droga.

„O genetskoj uslovljenosti bolesti zavisnosti govore mnogobrojne studije, u smislu da, ukoliko se javi ovakav poremećaj kod jednog blizanca, verovatnoća da će i drugi blizanac oboleti od zavisnosti znatno je veća kod monozigotnih, nego kod dizigotnih“, objasnila je Ratković.

Prema njenim rečima, u slučaju zavisnosti od alkohola, kaže se da su „sinovi zavisnika“ ili zavisnici ili trezvenjaci.

Mladi najčešće ne veruju porukama o štetnosti ako njihovih roditelji piju i puše, tvrdi Dragana Ratković.

Ona napominje da je oko polovine ispitanih mladih izjavilo da o psihoaktivnim supstancama najčešće razgovara sa prijateljima, a oko 34 odsto njih se informiše posredstvom društvenih mreža.

To je, smatra dr Ratković, veliki rizik za njihovo pogrešno informisanje o opijatima.

Izvor: FoNet/Večernje novosti/N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs