Ozoniranje br. 32: Ljubav prema železnici (AUDIO)

Img Foto: CEMA - Luka K.

Izgradnja prvih pruga u našoj zemlji započeta je još polovinom prošlog veka kada su velikim delom naših teritorija vladale Austrougarska monarhija i Otomanska imperija. Godina 1854. bitna je za izgradnju železnice u Srbiji. Naime, 20. avgusta 1854. godine puštena je u saobraćaj pruga Lisava–Oravica–Bazijaš s konjskom, a novembra 1856. godine i s parnom vučom.  Posle Prvog svetskog rata na našoj teritoriji ostao je deo ove pruge u dužini od 27 km, od državne granice kod Jama, preko Jasenova i Bele Crkve do državne granice između Vračevog Gaja i Bazijaša.

Tako je počelo, a danas, danas imamo brze pruge Srbije ma šta to značilo. Imamo i zaljubljenike u putovanja vozom. Jedan od njih je sagovornik Mile Tomić, autorke i voditeljke radio podkasta Ozoniranje.

Poslušajte novu epizodu.

Autorka i voditeljka: Mila Tomić

Radio emisija Ozoniranje deo je projekta „Zajednički glas ZA slobodu medija“ koji realizuju deset lokalnih medija iz Čačka, Gornjeg Milanovca i Požege. 

Izvor: Ozon press





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs