CRTA: Vučić zakletvu može da položi pred starim sazivom parlamenta

Img Foto: Pixabay

Programski direktor posmatrače misije CRTA Raša Nedeljkov rekao je danas da predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zakletvu za novi predsednički mandat, može da položi i pred starim sazivom Skupštine Srbije.

Nedeljkov je rekao agenciji Beta da se, u slučaju da se ne formira novi saziv parlamenta, predsednička zakletva polaže pred starim, odnosno odlazećim sazivom Skupštine Srbije.

„Jedna od opcija je, da se po isteku mandata predsednika Srbiji, koji se, ako se ne varam završava 31. maja, zakletva podnosi pred starim (sazivom) parlamentom“, rekao je on.

Nedeljkov je podsetio da parlamentarni izbori još uvek nisu završeni i da treba da se ponovi glasanja na jednom biračkom mestu, u petak, 27. maja, u opštini Bujanovac.

"Ne znamo kada će se i u kom roku taj parlamentarni proces završiti i da li su potencijalno ponovo mogući prigovori na zakonitost u radu biračkog odbora i žalbe Opštinskoj izbornoj komisiji, pa Republičkoj izbornoj komisiji, Upravnom sudu...", rekao je on.

Naveo je i da "rokovi u smislu krajnjeg ishoda (izbora) mogu biti dosta nepoznati".

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je sinoć rekao da predsednik Republike treba da položi zakletvu za novi mandat, ali da nije bilo očekivano da to učini pred starim sazivom parlamenta, te ukazao da će to upravo biti slučaj, jer parlamenarni izbori još nisu završeni.

Vučić je pobedio na predsedničkim izborima, održanim 3. aprila istrovremeno sa parlamenatrnim i beogradskim. Zakletvu za aktuelni predsednički mandat položio je 31. maja 2017.

Izvor: Beta/Nova





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs