Pranje novca, korupcija i organizovani kriminal i dalje izazovi za Srbiju

Img Foto: Pixabay

Pranje novca, korupcija i organizovani kriminal i dalje su izazov za Srbiju, zbog njihovog negativnog uticaja na vladavinu prava i ekonomski razvoj zemlje, ukazano je konferenciji u Beogradu o napretku Srbije u sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Savet Evrope, kako je rečeno, ostaje posvećen pružanju podrške vlastima Srbije u izgradnji snažnog sistema za sprečavanje pranja novca. Šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper je istakao da privredni kriminal ima erozivni efekat na demokratiju i demokratske institucije.

Boriti se protiv privrednog kriminala znači suprotstaviti se kršenju ljudskih prava i zloupotrebama koje su često uzrok pokušaja pranja imovine, proistekle iz krivičnog dela i prikrivanja nezakonitog bogatstva“, rekla je šefica Odeljenja za akciju protiv kriminala Saveta Evrope Hane Junker.

Dodala je da Savet Evrope nastavlja da podržava napore svojih država, članica stručnošću i izgradnjom kapaciteta kako bi se efikasno borile protiv privrednog kriminala.

"Borba protiv organizovanog kriminala i njegovog razornog uticaja na društvo, demokratiju i razvoj postao je jasan prioritet švedske spoljne politike, što je izraženo u spoljnopolitičkoj izjavi koju je naš ministar spoljnih poslova dao u Parlamentu u februaru 2022. godine", rekla je ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David.

Navela je da je pomoć Srbiji u sprovođenju projekta o sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma jedna od vodećih inicijativa švedske razvojne saradnje u Srbiji i Ambasada Švedske je prati sa velikim interesovanjem i velikim nadanjima.

Vršilac dužnosti direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Željko Radovanović istakao je da je Srbija postigla veliki uspeh u unapređenju sistema za suzbijanje pranja novca i finansiranja terorizma, pokazujući značajan napredak u stepenu poštovanja Međunarodnih standarda za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma i širenja oružja za masovno uništenje (FATF).

Uspeh je kako je rekao potvrdilo i telo Saveta Evrope Manival u svom Izveštaju o praćenju za Srbiju iz decembra 2021.

On je rekao da će se zamah reformi u oblastima suzbijanja pranja novca i finansiranja terorizma u Srbiji održati i zahvalio Savetu Evrope, a posebno Švedskoj, što podržavaju ove napore u Srbiji.

Konferencija je organizovana u okviru projekta Saveta Evrope "Sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma u Srbiji", koji finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju, a koja ima za cilj da podrži Srbiju u rešavanju sistemskih nedostataka u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Projekat je počeo 1. januara 2020. godine, a njegova primena trajaće tri godine.

Izvor: Beta/N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs