MOR: Jednakost, raznolikost i inkluzivnost na radnom mestu utiču na dobrobit radnika i radnica

Img Foto: Pixabay

Bar jedna od četiri zaposlene osobe ne oseća se cenjenom na poslu, pokazuje najnoviji izveštaj Međunarodne organizacije rada o različitosti i inkluziji.

Nova analiza MOR-a „Transformisanje preduzeća kroz različitost i inkluziju”, pokazala je da raznolikost i inkluzija igraju ključnu ulogu u visokom učinku radne snage, preduzeća, ekonomija i društava na globalnom nivou.

„Ako inkluzija ostane privilegija koju imaju samo oni na višim nivoima, preduzeća rizikuju da propuste značajne prednosti”, ističe se u izveštaju koji prenosi UGS Nezavisnost.

Samo četvrtina ispitanika je izjavila da žene čine značajan deo od 40 do 60 procenata sastava najvišeg rukovodstva, dok je, kako analize pokazuju, trećina ukazala na činjenicu da na višem nivou upravljanja nema osoba sa invaliditetom. Dodatno, neke manjinske grupe su prijavile manje pozitivna iskustva u vezi sa inkluzijom, i ukazale na tendenciju da budu grupisane u nižim nivoima radnog osoblja.

„Pandemija COVID-19 razotkrila je i pogoršala postojeće nejednakosti u našim ekonomijama i društvima. Jednakost, raznolikost i inkluzivnost na radnom mestu su ključni pokretači otpornosti i oporavka”, izjavila je povodom rezultata studije Manuela Tomei, direktorka odeljenja MOR-a za uslove rada i ravnopravnost.

Debora Frans-Masin, direktorka Biroa MOR za aktivnosti poslodavaca zaključila je da zaposleni treba da osećaju da su cenjeni, poštovani i osnaženi kroz inkluzivnu poslovnu praksu i  organizacionu kulturu: „Upravo taj transformacioni pristup različitosti i inkluziji značajno doprinosi ukupnom poslovnom učinku“, ocenila je ona.

Podaci za izradu pomenute studije prikupljani tokom 2021, a istraživanjem je bilo obuhvaćeno više od 12.000 zaposlenih u 75 zemalja, u pet regiona sveta. Podatke su prikupili Biro MOR-a za aktivnosti poslodavaca i Ogranak MOR-a za rod, ravnopravnost, različitost i inkluziju, u saradnji sa organizacijama poslodavaca i poslovnim udruženjima i mrežama za raznolikost.

Izvor: Mašina.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs