Dokumentarni film: NEBESKA SUZA (VIDEO)

Img Foto: cemaforum.rs/ Luka K.

Priroda Srbije predstavlja značajan deo bogatstva evropske prirodne baštine. Njeni najlepši i najočuvaniji delovi stavljeni su pod zakonsku zaštitu. Danas, 7,66% teritorije Srbije čini oko 450 zaštićenih područja.  Blago prirode povereno  je na čuvanje i dobro upravljanje sadašnjim generacijama.  Odavno je bilo vreme da se zapitamo: Da li smo ga, zaista, sačuvali i šta ćemo u amanet ostaviti budućim naraštajima?

Odgovore na ovo pitanje tražili smo u pet zaštićenih područja Srbije: Parkovi prirode ‘’Golija’’ i ‘’Šargan – Mokra Gora’’, Specijalni rezervat prirode ''Uvac'', Predeo izuzetnih odlika ''Ovčarsko-kablarska klisura'' i Spomenik prirode ''Ostrovica – Rudnik''.

Nekontrolisana upotreba prirodnih izvora i zagađenje životne sredine, radi profita ili ličnih interesa, dugoročno negativno utiče na čitavo čovečanstvo. Zato se, samo odgovornim ponašanjem sadašnjih generacija, mogu umanjiti posledice po buduće naraštaje, ključna je poruka filma ‘’Nebeska suza’’ koji je dobio naziv po malom jezercetu na planini Goliji koga još uvek ljudska ruka nije dotakla.

Centar za monitoring i aktivizam - CEMA iz Čačka, koji je producirao ovaj film, se zahvaljuje svima koji su dali svoj doprinos u njegovoj realizaciji.

 

Izvor: Cemaforum

 

Projekat ''Stubovi održivog razvoja u zapadnoj Srbiji'' realizuje CEMA uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, Srbija. Stavovi i mišljenja izneti u ovom  projektu predstavljaju stavove autora i nužno ne izražavaju stavove donatora. 

 

 

FILM ''NEBESKA SUZA'' MOŽETE POGLEDATI OVDE:





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs