Zajednički glas ZA slobodu medija

Img Foto: CEMA / Luka K.

Koalicija dest lokalnih nezavisnih medijskih kuća pokrenula je projekat ''Zajednički glas ZA slobodu medija/Common Voice FOR Media Freedom'', koji je podržala Evropska zadužbina za demokratiju iz Brisela. Cilj ove inicijative je da se, kroz profesionalno proizvedene medijske sadržaje, obezbedi medijski pluralizam, unaprede medijske slobode i ostvari javni interes svih građana u oblasti informisanja, pre svega, u toku izbornog procesa.

U Srbiji – zemlji rastočenih vrednosti, ne može se govoriti o profesionalnom izveštavanju medija kao opšteprihvaćenom standardu. Medijski pluralizam, zbog velike koncentracije medijskog vlasništva, i politička nezavisnost medija su najugroženiji indikatori. Osam najvećih vlasnika medija ima 75 odsto udeo u publici, a među njima su oni koji snažno podržavaju vladajuću partiju. Na drugoj strani, nezavisni mediji se bore da prežive, a podrška medijskim projektima budžetskog sufinansiranja je visoko politizovana. Takođe, na naslovnim stranama srpskih dnevnika gotovo svaki šesti naslov objavljen tokom 2021. godine bio je lažna vest…

Nezavisni lokalni mediji, okupljeni oko Medijskog skloništa, veruju da bi aktuelnu medijsku sliku, posebno na lokalnom nivou, mogle promeniti udružene aktivnosti lokalnih tradicionalnih medija, medija civilnog društva i građana. To podrazumeva zajedničku produkciju i distribuciju medijskih sadržaja na različitim platformama, posebno u toku izbornog procesa kada je profesionalno i objektivno izveštavanje od izuzetnog značaja. U fokusu medijskog izveštavanja su građani, i to oni koji žele javno, bez straha, da govore o svojim problemima, o tome kakvu zemlju žele da ostave svojoj deci, o ceni koju plaćaju zbog loših političkih odluka…

U projekat ‘’Zajednički glas ZA slobodu medija’’ uključeni su: Ozonpress, Cemaforum, Epicentarpress, Čačanske novine, Radio Ozon, Klik FM radio, Media Team Leader, N2 (svi iz Čačka), kao i Dah provincije iz Požege i GMinfo iz Gornjeg Milanovca.

Novinari ovog medijskog tima nemaju dilemu da će političari na vlasti i prorežimski mediji tražiti ‘’skrivene motive’’ ove inicijative i pokušati na sve načine da devalviraju našu istinsku želju da se unapredi informisanje u javnom interesu svih građana i ostvari osnovno demokratsko pravo, a to je sloboda govora. Međutim, svi naši odgovori o razlozima i ‘’skrivenim motivima’’ za naš budući rad sadržani su u mudrim rečima Meše Selimovića:

‘’Život je izbor, a ne sudbina, jer običan čovek živi kako mora, a pravi čovek živi kako hoće. Život na koji se bez otpora pristaje je bedno tavorenje, a izabrani život je sloboda. Čovek postaje slobodan svojom odlukom, otporom i nepristajanjem. Ako pristane na tuđi sistem mišljenja, on nema svojih razloga, pa ne može doći ni do svoje odluke. Kad odbaci tuđu odluku i nametnuti način mišljenja, svi su mu razlozi dostupni i svaki čin je moguć’’.

Zato pozivamo sve građane da nam se jave sa svojim sugestijama, ličnim pričama i problemima koje će naši mediji predstaviti široj javnosti.

 

 

                                                                                   





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs