Ujedinjene nacije zabrinute zbog navoda o trgovini ljudima u Zrenjaninu

Img Foto: N1

Osam kompanija bi moglo biti umešano u kršenja prava vijetnamskih radnika angažovanih na izgradnji fabrike Linglong, saopštavaju eksperti za ljudska prava UN.

Vijetnamske agencije za zapošljavanje i kineske građevinske kompanije registrovane u Srbiji verovatno su učestvovale u kršenju ljudskih prava oko 400 radnika iz Vijetnama u Zrenjaninu, navodi se u saopštenju ekspertskog tima za ljudska prava Ujedinjenih nacija koje je objavljeno u petak, 21. januara.

 „Duboko smo zabrinuti zbog toga što su ovi migranstki radnici mogli biti žrtve trgovine ljudima u cilju prisilnog rada i živeli i radili u jezivim uslovima koji predstavljaju opasnost po njihove živote i zdravlje“, poručuje UN.

U saopštenju se od vlada Srbije, Kine i Vijetnama zahteva da obezbede da kompanije registrovane na njihovoj teritoriji i one koje rade pod njihovom jurisdikcijom, uključujući i preduzeća za angažovanje radnika, poštuju ljudska prava svih radnika. Ujedinjene nacije su takođe izrazile zabrinutost zbog vesti da organizacijama civilnog društva u Srbiji nije bilo omogućeno da pristupe lokaciji na kojoj su radnici iz Vijetnama smešteni u cilju pružanja pravne i materijalne pomoći.

Inicijativa za socijalna i ekonomska prava A11 je krajem januara od nadležnih tražila informacije o inspekcijskim nadzorima gradilišta fabrike Linglong u Zrenjaninu. Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja upućen je na adresu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, od kog se tražilo dostavljanje izveštaja u vezi sa svim redovnim i vanrednim inspekcijskim nadzorima rada nekoliko kompanija koje posluju u Zrenjaninu.

Kako se navodi u saopštenju, povod za ovaj zahtev je tvrdnja ministra Tomislava Momirovića da je na gradilištu buduće fabrike Linglong izvršeno trideset redovnih i dvadeset vanrednih inspekcijskih nadzora u sektoru građevinarstva u Zrenjaninu, koje su pokazale da je u pitanju „najkontrolisanije gradilište u Republici Srbiji” kao i da „nisu utvrđene bitnije nepravilnosti u dosadašnjem radu”.

Iz A11 podsećaju da su isti zahtev u novembru uputili Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a sličan zahtev poslali i Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali da ni iz jednog do objavljivanja saopštenja nije stigao zvaničan odgovor.

Podsetimo, zabrinutost zbog ozbiljnih indicija o kršenju ljudskih prava, trgovini ljudima i ugrožavanju zdravlja i života vijetnamskih radnika angažovanih na izgradnji fabrike Linglong u Zrenjaninu izrazio je krajem decembra i Evropski parlament.

Autor: Mašina.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs