Privatnost u Srbiji u nezavidnom položaju

Img Foto: Pixabay

Tokom 2020. i 2021. godine registrovane su 142 povrede privatnosti u čemu prednjače javne institucije a za njima privatne kompanije.

Danas je počela Nedelja privatnosti koju uoči Međunarodnog dana zaštite podataka o ličnosti organizuju Partneri Srbija, SHARE Fondacija, Inicijativa A11, Da se zna, Atina i Beogradska otvorena škola.

Iste organizacije su sprovele monitoring povreda prava na privatnost u Srbiji tokom 2020. i 2021. godine i uz saopštavanje rezultata prokomentarisale „da je stanje privatnosti u nezavidnom položaju“.

Tokom 2020. i 2021. godine registrovane su 142 povrede privatnosti, izveštava grupa organizacija.

Tri četvrtine povreda odnosi se na neadekvatno korišćenje ličnih podataka građana – informacionu privatnost. Pored toga, povrede su zabeležene i u odnosu na psihički i fizički integritet građana, kao i narušavanje privatnosti njihovog prostora.

U kršenju privatnosti prednjače javne institucije kao rukovaoci zbirkama podataka o građanima (51 povreda privatnosti), a za njima privatne kompanije (40 povreda).

Povrede informacione privatnosti najučestalije su u oblastima radnog prava i javne uprave, a izdvajaju se i prava potrošača, kao i povrede u sektora zdravstva, što je posebno problematično tokom krize javnog zdravlja kakva je pandemija COVID-19, pišu nositeljke monitoringa povreda prava na privatnost i dodaju da poseban razlog za zabrinutost donosi podatak da je 11 maloletnika bilo žrtva povrede privatnosti, najčešće od strane javnih institucija i medija.

Na Nedelji privatnosti, koju ove organizacije sprovode od 24. do 27. januara u online formatu, govoriće se o aktuealnim pitanjima zaštite podataka o ličnosti. Više informacija na sajtu Nedelja privatnosti. Na panele se možete prijaviti  ovde.

Izvor: Mašina.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs