44 čačanske porodice uskoro u novom ili rekonstruisanom domu (VIDEO)

Img Foto: Dragana Krnetić

U  sali skupštine grada Čačka održana je info sesija povodom javnih poziva za dodelu stambenih rešenja i mera aktivne inkluzije pripadnicima ranjivih društvenih grupa u Čačku.

Po rečima Brankice Jelić, direktorke Gradske stambene agencije 44 porodice iz 4 kategorije (osobe sa invaliditetom, žene žrtve porodičnog nasilja, mladi kojima prestaje smeštaj u hraniteljskoj porodici ili ustanovi socijalne zaštite i Romi) biće u mogućnosti da konkurišu na jedan od tri ponuđena različita programa.

 Tri tipa stambenih rešenja za koja će moći da apliciraju su: dodela na korišćenje stana u javnoj svojini u zgradi koja će biti izgrađena u okviru projekta u naselju Obrež, zatim rekonstrukcija, sanacija ili adaptacija privatne porodične kuće ili stana kroz dodelu i ugradnju građevinskog materijala u maksimalnom iznosu oko 7.000 EUR bez PDV, ili kupovina porodične stambene jedinice na teritoriji Čačka u maksimalnom iznosu oko 15.000 EUR.

Svi korisnici koji budu izabrani za dodelu stambenih rešenja biće uključeni i u mere aktivne inkluzije koje obuhvataju mere zapošljivosti (prekvalifikacije, obuke za pokretanje biznisa, i drugo), mere zapošljavanja (grantovi za pokretanje biznisa, zapošljavanje kod poslodavca), opremanje porodičnog domaćinstva nameštajem i tehnikom, psiho-socijalnu podršku i pružanje socijalnih usluga i pravne pomoći.

Projekat „Ne ostavljajući nikoga iza sebe – adekvatno stanovanje i aktivno uključivanje osetljivih društvenih grupa u Čačku“ Grad realizuje u saradnji sa Gradskom stambenom agencijom, Centrom za socijalni rad Čačak, Ustanovom za pružanje usluga socijalne zaštite Zračak Čačak i udruženjem građana Inicijativa za razvoj i saradnju. Projekat se realizuje u okviru programa „Podrška Evropske unije socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji“ koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih Nacija za projektne usluge – UNOPS.

Izvor: Cemaforum.rs

Izjave Brankice Jelić, direktorke Gradske stambene agencije i Dragane Maksimović iz Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom možete pogledati:



 
 



Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs