Čačak - prestonica kulture 2023. godine

Img Foto: Opština Čačak

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka za kulturu i informisanje Maja Gojković i gradonačelnik Čačka Milun Todorović potpisali su u Čačku ugovor o implementaciji projekta “Prestonica kulture 2023. godine - Čačak”. Nakon potpisivanja je održan prvi sastanak radne grupe formirane za realizaciju projekta, kome su prisustvovali članovi stručne Komisije za projekat i njena predsednica dr Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Galerije Matice Srpske u Novom Sadu.

Ministarka Gojković je naglasila da je ozvaničen početak realizacije projekta i dogovoreno da prva manifestacija počne prvim danom proleća 2023. godine.

-Ono što javnost malo zna je da je Grad Čačak poslednji predao prijavu za ovaj konkurs, ali je ona od stručne Komisije ocenjena kao najbolja i najsadržajnija prijava, koja omogućava široko učešće svih građana Čačka, kako ustanova kulture koje su učestvovale u pripremi projekta, tako i nezavisne scene. Raduje me koncept “Prestonice kulture”, sviđa mi se inovativnost, koja se ogleda i u osnivanju novog Muzeja košarke – rekla je Maja Gojković, naglasivši da će Grad Čačak zauvek ostati upisan kao prva Prestonica kulture Srbije i da će služiti kao primer dobre prakse za sve ostale gradove. Kako je istakla ministarka, plan Ministarstva kulture i informisanja je da se svake godine raspisuje novi konkurs, kako bi posle više godina, kako je rekla, u pravom smislu reči došlo do decentralizacije kulture.

Gradonačelnik Čačka naglasio je da je danas veliki dan za kulturu Čačka, ali i ekonomiju cele države. Kako je istakao, ceo region će biti u prilici da, zahvaljujući realizaciji ovog projekta, vidi nove sadržaje, pored svih onih tradicionalnih manifestacija kojima se Čačak decenijama ponosi.

- Naša želja je da uspostavimo i nove vrednosti kroz ovaj projekat. Na nama je da opravdamo izuzetno laskavu titulu. Kroz četiri segmenta “Čačanska rodna” - Morava, Sloboda, Raskršće i Kaldrma, trudićemo se da u narednoj godini definišemo sve četiri teme, i u programskom i u infrastrukturnom smislu – rekao je Todorović, zahvalivši Komisiji koja je ocenjivala projekte, ali i svima onima koji su bez ikakve nadoknade pomogli da se on odradi.

Vrednost projekta je više od pola milijarde dinara, nešto manje od 300 miliona finansira Ministarstvo kulture i informisanja, a ostatak Grad Čačak sa privrednicima.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs