U Čačku postavljena "pluća grada" koja će meriti aerozagađenje (FOTO)

Img Foto: Epicentar press

Predstavnici Eko pokreta "Kreni - promeni" postavili su improvizovana pamučna "pluća grada", u Ulici Đoke Popovića, koja će u narednom periodu pokazati nivo zagađenja u Čačku.

Prvi rezultati biće vidljivi za mesec dana, s tim što će se pratiti situacija na svakih 5 dana i dokumentovati, a potom će sve to biti objavljeno u javnosti.

Prema rečima Jelene Jovanović, predstavnice Eko pokreta "Kreni - promeni" za Čačak, ova postavljena pluća biće relevantan pokazatelj zagađenja u Čačku i na osnovu smernica koje nam budu date, potrudićemo se da zajedno svi prodišemo u zdravijem i čistijem gradu.

"Imali smo velikih problema da postavimo 'pluća' u centru grada. Ljudi su zaplašeni i niko nije prijavio da ustupi svoju lokaciju iako se mnogo njih angažovalo. Moram da pohvalim mlade Erudite Čačka, kao i Zeleni talas, prof. Duška Brkovića i mnoge druge koji su nam pomogli. Naravno, i Danijeli koja se javila da kod nje budu postavljena 'pluća' kako bismo konačno imali pravu sliku o kvalitetu vazduha u našem gradu", izjavila je Jovanović.

Ona je dodala da su u Leskovcu i Požegi ovakva ista "pluća" za samo nekoliko dana pokazala veliki nivo zagađenosti i pocrnela su u najkraćem roku.

Doktor bioloških nauka, profesor Duško Brković je istakao da, nažalost, uz Beograd i pojedine gradove Čačak spada u red najzagađenijih kako u Srbiji tako i šire.

"Što se tiče ove lokacije ona možda nije najsrećnije odabrana, ali će se i na ovom mestu pokazati koliko je stanje zagađenosti vazduha. Ovde je blizu obilazni put i velika je frekvencija saobraćaja. Morate da uzmete u obzir da u samom centru grada imamo mnogo veću zagađenost zbog individualnih ložišta koja predstavljaju i najveći problem. Ako ovde dođe do brze promene boje na ovim improvizovanim plućima, onda bi to u centru bilo na kvadrat", istakao je dr Brković.

Podsetimo, Čačak je deo kampanje koja se sprovodi u 21 gradu na teritoriji Republike Srbije i poslednji je grad koji je dobio jedan ovakav merač kvaliteta vazduha.

Izvor: Epicentar press





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs