Za razvojne projekte u 2022. godini 350 miliona dinara

Img Foto: Pixabay

Vlada Srbije opredelila je 350 miliona dinara za podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2022. godini. 

Iznos bespovratnih sredstava ne može biti manji od 75 hiljada dinara za preduzetnike, odnosno 250 hiljada dinara za pravna lica, niti veći od 12,5 miliona dinara za sve privredne subjekte, piše u donetoj Uredbi. 

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2022. godini, kako bi se podstakle investicije privrednih subjekata u širenje proizvodnje i jačanje konkurentnosti, a sa ciljem otvaranja novih radnih mesta.

Sredstva se bespovratno dodeljuju preduzetnicima, mikro, malim i srednjim privrednim subjektima i zadrugama.

Zakonom o budžetu Srbije za 2022. godinu za podršku razvoju preduzetništva opredeljeno je dve i po milijarde dinara. Od navedenog iznosa, 350 miliona dinara je namenjeno za Program podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2022. 

Program sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Fondom za razvoj Srbije. 

U Uredbi piše da su sredstva namenjena za kupovinu, izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju, investiciono održavanje proizvodnog prostora ili poslovnog prostora koji je u sastavu proizvodnog prostora, ili prostora za skladištenje sopstvenih proizvoda, sirovina i repromaterijala.

Sredstva se mogu nameniti i za kupovinu novih ili polovnih (ne starijih od pet godina) mašina i opreme, uključujući alate, kao i za dostavna vozila za prevoz sopstvenih proizvoda i druga transportna sredstva koja se koriste u procesu proizvodnje, trajna obrtna sredstva, nabavku softvera i računarske opreme.

Privredni subjekti koji zadovolje uslove, mogu da ostvare pravo na finansijsku podršku u iznosu do 20 odsto bespovratnih sredstava od vrednosti investicionog ulaganja, odnosno do 30 odsto bespovratnih sredstava za privredne subjekte koji pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti. 

U četvrtoj grupi razvijenosti su privredni subjekti iz izrazito nedovoljno razvijenih jedinica lokalne samouprave koji na toj  teritoriji imaju sedište ili obavljaju poslovanje i imaju registrovan ogranak u periodu dužem od godinu dana.

Preostalu iznos vrednosti projekta finansiraće se iz kredita Fonda za razvoj. 

Ukoliko je vrednost odobrenih sredstava manja od vrednosti traženog ulaganja, privredni subjekt će (u slučaju da prihvati odluku Fonda i rešenje Кomisije za dodelu bespovratnih sredstava) navedenu razliku do pune vrednosti investicije, obezbediti iz sopstvenih sredstava. 

Informacija o načinu sprovođenja Programa, javni poziv, konkursna dokumentacija, kao i informacija o uslovima kredita kod Fonda za razvoj, biće objavljeni na internet stranicama Ministarstva i fonda.

Izvor: Nova ekonomija





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs