Ozon press: Glasački rekord ili najveća prevara

Img Foto: Dragana Krnetić

Glasanje za referendum u Čačku proteklo je uz mnogobrojne nepravilnosti i kršenje zakonske procedure, ali je GIK (Gradska izborna komisija) poništila samo glasanje na jednom glasačkom mestu, br. 47 u Ljubiću, gde se pojavio višak listića u glasačkoj kutiji u odnosu na zapisnički konstatovan broj građana koji su glasali i odredila ponavljanje glasanja.

Ukupan broj glasača upisanih na 104 glasačka mesta u Čačku je 95.592. Na glasanje na referendumu izašlo je 30.580 (32,72%). Nevažećih listića bilo je 278. Za opciju DA glasalo je 17.097 (55,91%)glasača a za opciju NE svoj glas dala su 13.202 glasača (43,17%).

Ovo su podaci koje je danas saopštila GIK u Čačku kao preliminarne rezultate a za sutra je najavljeno saopštavanje konačnih rezultata glasanja na referendumu. Sudeći prema ovim suvoparnim brojčanim podacima čini se da je jedno glasačko mesto u Čačku odskočilo od svih ostalih, kako po broju izašlih na glasanje, tako i po rezultatima glasanja.

Naime na glasačkom mestu br. 30 u MZ Sajmište Glasački odbor koji je bio zadužen za obavljanje glasačkog postupka konstatovao je u svom zapisniku da je od upisanih 1.476 glasača na glasanje došlo 923 što je rekordnih 62,53% u odnosu na upola manji procenat ukupno izašlih u celom Čačku. 

Foto: Ozon press

Glasački odbor konstatovao je da je samo jedan listić bio nevažeći, a da je od 922 glasača njih 750 zaokružiolo DA, što je 81,34% , a svega 172 je zaokružilo NE, što je 18,65%. I ovi procenti su u velikom nesaglasju sa rezultatima glasanja na svim ostalim glasačkim mestima u Čačku, što nam ukazuje samo na dve opcije. 

Jedna je da imamo glasački rekord i po broju izašlih na glasanje i po broju glasova za opciju DA, a druga je da imamo primer najveće prevare i lažiranja glasanja u režiji jednog Glasačkog odbora u Čačku.

Ako je u pitanju ova druga opcija, onda bi članovi Glasačkog odbora imali mnogo toga da objasne i naravno da budu pozvani na odgovornost. Slučaj glasačkog mesta br.30 u čačku nije usamljen u Srbiji. 

Ko bi rekao, tako udaljeni jedni od drugih, a takvo jednoumlje stanovnika dve mesne zajednice u dva različita grada u Srbiji. Izlaznost na glasačkom mestu br.71 u Novom Pazaru bila je 60%, a neverovatnih 92,91% izašlih zaokružilo je odgovor DA, a svega 7,09% zaokružilo je NE. Rezultat koji ne bi bio dostignut ni na glasanju na Glavnom odboru SNS-a i svakako rezultat prema kome bi se postideo svaki lojalni glasač u Severnoj Koreji.

Da ipak postoji neko ko je apsolutni rekorder svedoči nam rezultat glasanja sa glasačkog mesta br.60 u Sjenici.

Koliko god se trudili glasači sa čačanskog Sajmišta uvek se nađe neko bolji, jači, brži. Izlaznost 100%, a glasanje za DA, po savetu predsednika države i urednice Dnevnika RTS-a, obavilo 96,76% izašlih glasača.

Autor: Ozon press





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs