San o slobodi akademske umetnice Vesne Petrović od sutra u Modernoj galeriji u Gornjem Milanovcu

Img Foto: Promo

Kulturni centar Gornji Milanovac predstaviće u utorak 18. januara, u Modernoj galeriji, izložbu radova akademske umetnice iz Čačka, Vesne Petrović, pod nazivom “San o slobodi”. Otvaranje izložbe je u 19 sati, a publika je može pogledati do 8. februara.

Vesna Petrović kaže da je naziv izložbe “San o slobodi” došao spontano.

“Čovek polako, neosetno utanja u sopstvenu neslobodu. Ne znam kada sam postala svesna toga, ali  od tada sam spoznala i svoje nezadovoljstvo. Sloboda u mislima, govoru, sloboda kretanja, druženja i praznina. Klopka u koju sam upala me je učinila nezadovoljnom osobom ... Trebalo je pronaći izlaz, a za to je bilo potrebno mnogo snage, ali i hrabrosti”, rekla je Vesna Petrović.

A onda je, kaže, ponovo počela intezivno da slika.

“To je bio moj vid oslobađanja, beg u daljine. Vratila sam se davnašnjoj ljubavi u likovnom izrazu, a to je apstrakcija, za koju mislim da je najslobodniji od svih pravaca. I eto, pred vama je moja borba sa sobom, moje unutrašnje biće… Ovde su utkane godine, mnogo razmišljanja i mnogo bola. Ovo je moj dug najbližima, mojim prijateljima… Da li će vam biti blisko ili ne, ne znam? Ali to sam ja. Slikam, dakle postojim", rekla je Vesna Petrović.

Ova umetnica, koja je na likovnoj sceni prisutna 30 godina, završila je srednju Dizajnersku školu, a potom i Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna, odsek tekstila, u Beogradu. Član je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS). Učestvovala je na više od 100 zapaženih izložbi, od kojih su najznačajnije: Oktobarski salon, Majska izložba ULUPUDS-a, IV Prolećni anale, Međunarodni bijenale minijature. Samostalno izlaže od 1993. godine i do sada je izlagala u Ivanjici, Čačku, Prijepolju, Kosjeriću, Beogradu, Zlatiboru, Pirotu, Palama (Republika Srpska) i Gornjem Milanovcu.

Dobitnik je Godišnje nagrade ULUPUDS-a za stavaralaštvo 2000. godine.

Publika je prepoznaje i kao dugogodišnjeg urednika Likovnog programa Doma kulture u Čačku.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs